latinica  ћирилица
06/12/2016 |  08:30 ⇒ 08:40 | Аутор: РТРС

Вишеминутни аплауз у Загребу за ансамбл Народног позоришта из Београда

Представа "Марија Стјуарт" Народног позоришта у Београду одушевила је публику у Загребачком казалишту младих, која је ансамбл српског националног театра наградила вишеминутним аплаузом, саопштило је данас позориште.
Марија Стјуарт гостовала у Загребу - Фото: B92
Марија Стјуарт гостовала у ЗагребуФото: B92

Ансамбл Драме Народног позоришта у Београду гостовао је синоћ на сцени Загребачког казалишта младих, у оквиру циклуса Дани еуропског казалишта у ЗКМ-у, са представом "Марија Стјуарт" по тексту Фридриха Шилера, у режији Милоша Лолића.

За ово гостовање владало је велико интересовање у хрватској престоници, све карте су биле неколико дана пред извођење распродате, велики број гледалаца је стајао и сједио по степеништу, а невјероватан аплауз на крају представе, праћен повицима "браво", дао је најбољу слику успјеха овог гостовања, стоји у саопштењу.

Љубазни домаћини и максимално професионални ансамбл Народног позоришта, потрудили су се на најбољи начин да ово гостовање прође у духу културне размјена на највишем нивоу.

У представи "Марија Стјуарт" играју Сена Ђоровић (Марија Стјуарт, шкотска краљица), Нада Шаргин (Елизабета, енглеска краљица), Иван Босиљчић (Роберт Дадли, гроф од Лестера), Бранко Видковић (Вилијем Сесил, лорд Берли, врховни ризничар), Небојша Кундачина (Џорџ Толбот, гроф од Шрузберија), Гојко Балетић (Ејмијес Полит, витез, Маријин чувар), Милош Ђуровић (Мортимер, Политов нећак) и Зоран Ћосић (Вилијем Девисон, државни секретар).

Загребачко позориште ће гостовати на Великој сцени Народног позоришта у Београду 24. јануара када ће ансамбл извести представу "Хинкеман" Ернеста Толера у режији Игора Вука Торбице.

Ријеч је о једној од најнаграђиванијих представа у Хрватској, која је била побједница Југословенског позоришног фестивала у Ужицу, а званично је проглашена најбољом хрватском представом у 2016. години.

Извор: Тањуг