latinica  ћирилица
06/12/2016 |  08:15 | Аутор: РТРС

Пленковић: Натпис "За дом спремни" - деликатно питање

Премијер Хрватске и лидер Хрватске демократске заједнице Андреј Пленковић изјавио да је деликатно што је Удружење добровољаца ХОС-а баш у Јасеновцу поставило споменик својим погинулим припадницима са натписом "За дом спремни", преноси Хина.
Андреј Пленковић (фото:tris.com.hr) -
Андреј Пленковић (фото:tris.com.hr)

"Деликатно је да је овакав споменик подигнут баш у Јасеновцу. То је грб удружења које је добило дозволу за рад у Загребу и уз дозволу тадашњег Министарства управе у вријеме СДП-ове владе", рекао је Пленковић након сједнице Председништва и Националнога савјета ХДЗ-а.

Према његовим ријечима, постављање тог споменика показује да Хрватска није на одговарајући начин поставила законски оквир и судску праксу када се ради о тоталитарним друштвима и најавио да ће покренути институционалну иницијативу која би одговарајуће регулисала то питање.

"Желим јасно и чврсто одбацити све инсинуације о рефашизацији хрватскога друштва. То није случај. Ријеч је о одређеним појавама које нису тренд. Изражавам пијетет према свим жртвама у усташком логору Јасеновц, али и према 11 припадника ХОС-а који су погинули за Хрватску", истакао је Пленковић.

Извор: Танјуг