latinica  ћирилица
04/12/2016 |  23:25 ⇒ 05/12/2016 | 10:18 | Аутор: РТРС

Недјеља у ЕУ - Ренци најавио оставку, Хофер признао пораз

Италијански премијер Матео Ренци признао је пораз на референдуму.
Италија - референдум - Фото: РТРС
Италија - референдумФото: РТРС

У обраћању након поноћи рекао је да преузима потпуну одговорност и најавио оставку, јављају свјетски медији.

Како преноси Ројтерс, прелиминарни резултати института "Пијеполи" показали су да је против уставних промјена у Италији гласало између 57 и 61 одсто гласача, док је за гласало између 39 и 43 посто.

Према тим резултатима, Ренци је доживео још већи пораз него што су показале прве излазне анкете.

Након што су Британци гласали за излазак из Европске уније и Американци изабрали Доналда Трампа за предсједника, референдум у Италији, на којем право гласа имало 51 милион грађана, доживљавао се као судбински, оцјењује Ројтерс.

Његов циљ је био смањење овлашћења и величине Сената, а према оцјенама аналитичара предсједнику владе би била дата много већа овлашћења.

Раније данас Слободарска партија Аустрије и њен кандидат на предсједничким изборима Норберт Хофер признали су пораз и честитали новом предсједнику Аустрије Александеру ван дер Белену побједу.

Независни кандидат за предсједника Аустрије Александер ван дер Белен је, након 100 одсто пребројаних гласова на биралиштима, освојио 51,69 одсто, а његов противканидат из Слободарске партије Норберт Хофер 48,32 одсто гласова. 

У ове изборне резултате нису укључени гласови предати поштом, на основу којих ће Ван дер Белен, према процјени института АРГЕ, освојити укупно 53,3 одсто, а Хофер 46,7 процената.

Гласови пристигли поштом биће пребројавани сутра од 9.00 часова, преносе медији.

Излазност на предсједничким изборима, према прелиминарним резултатима, износила је 64,56 одсто, а уз гласове поштом, највјероватније, биће 74 процента.

Александер ван дер Белен оцијенио је да је његов тријумф над Хофером побједа проевропске Аустрије, поручивши да ће бити предсједник свих Аустријанаца.