latinica  ћирилица
04/12/2016 |  17:39 ⇒ 05/12/2016 | 01:30 | Аутор: РТРС

Аустрија се одлучила за Ван дер Белена, Хофер признао пораз

Слободарска партија Аустрије и њен кандидат на предсједничким изборима Норберт Хофер признали су пораз и честитали новом предсједнику Аустрије Александеру ван дер Белену побједу.
Александар ван дер Белен и Норберт Хофер  (Фото: alliance / HELMUT FOHRIN) -
Александар ван дер Белен и Норберт Хофер (Фото: alliance / HELMUT FOHRIN)

Независни кандидат за предсједника Аустрије Александер ван дер Белен је, након 100 одсто пребројаних гласова на биралиштима, освојио 51,69 одсто, а његов противканидат из Слободарске партије Норберт Хофер 48,32 одсто гласова.
У ове изборне резултате нису укључени гласови предати поштом, на основу којих ће Ван дер Белен, према процјени института АРГЕ, освојити укупно 53,3 одсто, а Хофер 46,7 процената.

Гласови пристигли поштом биће пребројавани сутра од 9.00 часова, преносе медији.

Излазност на предсједничким изборима, према прелиминарним резултатима, износила је 64,56 одсто, а уз гласове поштом, највјероватније, биће 74 процента.

Александер ван дер Белен оцијенио је да је његов тријумф над Хофером побједа проевропске Аустрије, поручивши да ће бити предсједник свих Аустријанаца.

Он је додао да су његовој побједи допринијеле и "старе вриједности које је промовисао", као што су слобода, једнакост и солидарност.

Европски званичници и политичари чланица Уније поздравили су његову побједу као добру вијест за Европу.

Извор: СРНА