latinica  ћирилица
04/12/2016 |  17:25 ⇒ 17:26 | Аутор: РТРС

Њемачка почиње наплаћивати аутопутеве; Колико ће коштати најјефтинија вињета?

Њемачка је од Европске комисије добила дозволу за увођење путарине.
Аутопут у Њемачкој (фото: Wikipedia/Gerhard Anzinger, Wels) -
Аутопут у Њемачкој (фото: Wikipedia/Gerhard Anzinger, Wels)

То је опраштање од бесплатног кориштења више од 12.000 километара њемачких ауто-путева. Али, са увођењем те мјере ће бити још доста проблема. Европска комисија је послије дужег натезања дала одобрење за увођење путарине у Њемачкој.

Годишња вињета за возаче моторних возила требало би да кошта до 130 евра. Тај трошак ће возачима бити надокнађен преко пореза на моторна возила. Власници аутомобила који посебно мало загађују животну средину (класа “еуро 6“) ће чак бити награђени у тој рачуници.

Европска унија је до сада сматрала да су возачи из иностранства дискриминисани због тога што надокнада трошкова важи само за њемачке грађане. Сада је и за стране уведено растерећење – најјефтинија вињета за десет дана ће коштати 2,5 евра умјесто раније предвиђених 5 евра, постојаће пет врста вињета а најскупља ће коштати 20 евра.

Иако Европска комисија више нема примједби, Аустрија је најавила тужбу Европском суду правде због дискриминације својих возача у Њемачкој, а Холандија и Белгија ће то можда учинити – и то заједнички.

Извор: Дојле веле