latinica  ћирилица
04/12/2016 |  15:20 ⇒ 21:00 | Аутор: РТРС

Кувајћани ускоро власници земљишта у ФБиХ?(ВИДЕО)

Служба за послове са странцима Босне и Херцеговине наставила је акцију кодног назива "Некретнине" којој је циљ провјера куповине некретнина на подручју БиХ.
Кувајтска џамија у Сарајеву - Фото: klix.ba
Кувајтска џамија у СарајевуФото: klix.ba

За сада је познато да се обављају провјере више од 700 правних субјеката и неколико туристичких насеља.

Док траје истрага, све су гласнији приједлози да се држављанима Кувајта дозволи да се упишу као власници некретнина у БиХ.

Док федерални медији наводе да је Министарство иностраних послова БиХ овакав приједлога упутило Влади Федерације, из ових институција то негирају.

Кувајћани одавно петродоларима купују широм Федерације. За њих су до сада куповали посредници. Амбасадор БиХ у Кувајту Мехмед Халиловић сада предлаже да се Кувајћанима дозволи и да стекну власништво над некретнинама у БиХ.

Федерални медији пишу да је приједлог стигао у Владу Федерције. У Влади све негирају. Федерално министарство правде поручује да Кувајћани у БиХ не би требало да буду повлаштени, у односу на грађане БиХ у Кувајту.

"Не би било ни добро да се прави преседан, јер би то била и дискриминација. Постоји листа земаља са којима имамо и оних са којима немамо реципроцитет. Немамо реципроцитет са арапским земљама," наводе из Министарство правде Федерације БиХ.

Ипак, федерални медији пишу да се приједлог амбасадора Халиловића разматра у Влади овог ентитета и да им је то потврдио савјетник премијера Сувад Османагић.

Халиловићев приједлог је да се Кувајћанима који су већ купили некретнине омогући стицање права власништва уколико уплате од двије до шест хиљада марака и да им се омогући куповина само једне некретнине од максимално пет дунума земљишта и 300 квадрата стамбеног простора. За то би плаћали од двије до четири хиљаде марака пореза годишње.

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак каже да ово министарство не стоји иза Халиловићевог приједлога: "Моје лично мишљење, када је ријеч о овој области, јесте да ту не треба мијењати ствари, јер су закони добро дефинисали ту материју."

Федерални парламентарци поручују да је Халиловићев приједлог непромишљен и да би морао да зна за принцип реципроцитета за стицање власништва странаца над некретнинама у БиХ.

- Поготово стога што смо ми осјетљиви на ове људе јер се бојимо њиховог утицаја. Ако ти људи хоће да дођу овдје да проведу неко вријеме, да потроше неки новац као туристи, онда треба наћи неки нормалан легалан начин да им се то омогући, истиче Предраг Којовић, делегат у Дому народа Парламента Федерације БиХ.

Према садашњем законодавству, странци могу постати власници некретнина у БиХ само по систему реципроцитета, имају иста права каква и држављани БиХ у њиховим земљама.

Међутим, БиХ и Кувајт немају такав споразум. Правну баријеру Кувајћани заобилазе, тако што у БиХ оснивају фирме које, као правна лица, постају власници некретнина.