latinica  ћирилица
04/12/2016 |  14:53 ⇒ 14:56 | Аутор: РТРС

Линта: Страдале Србе убијају по други пут

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта најоштрије је протестовао због начина на који је Комисија Владе Хрватске за истраживање и ексхумацију жртава Другог свјетског рата и послијератног раздобља приступила вађењу костију из Шаранове јаме и других јама на Велебиту, јер, како је навео, жели да минимизира спрске жртве.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

У те јаме су, како се додаје у Линтиној писаној изјави за медије, "усташе масовно бацале српску дјецу, жене и мушкарце за вријеме злочиначке НДХ".

Поменута Комисија о својој намјери није обавијестила надлежног православног епископа горњокарловачког Герасима, нити су обавијештене породице и родбина жртава, нити јавност путем медија, напоменуо је Линта.

Он сумња да се вађење костију не обавља по стручним критеријумима, као и да се не узимају узорци за ДНК анализу ради утврђивања идентитета жртава, те да се вађење посмртних остатака обавља у тајности, док се саопштавају различити подаци о пронађеним остацима.

На овај начи, како сматра предсједник Савеза Срба из региона, страдали Срби се убијају по други пут.

"Када се све наведене чињенице узму у обзир остаје закључак да се ради на овакав начин јер се жели драстично умањити број српских жртава и минимизирати и релативизовати злочин геноцида у НДХ", навео је Линта.

Он је затражио да Комисија Владе Хрватске да изврши све истражне и друге радње, а затим да посмртне остатке српских жртава преда Српској православној цркви како би били достојанствено сахрањени уз све потребне почасти.

За утврђивање праве истине, Линта наводи да је неопходно да се између Србије и Хрватске постигне договор да се у процес вађења посмртних остатака укључе и породице жртава, представници СПЦ и тимови стручњака из Србије (спелеолози, форензичари, патолози етнолози) с циљем да се избјегне манипулација бројем жртава као и се израде стручни и научни радови на наведену тему.

Такође, веома је важно да се изради што потпунији списак жртава и њихових потомака ради ДНК идентификације.

У случају да Хрватска одбије учешће Србије у процесу вађења и идентификације српских жртава то ће бити још један доказ да Хрватска није спремна да се суочи са прошлошћу, односно злочинима НДХ те да српским жртвама ода дужно поштовање, закључио је Линта.

Извор: Танјуг