latinica  ћирилица
04/12/2016 |  12:11 ⇒ 19:43 | Аутор: РТРС

Провјерава се више од 700 правних субјеката и насеља које су купили Арапи

Служба за послове са странцима Босне и Херцеговине наставила је акцију кодног назива "Некретнине" којој је циљ провјера куповине некретнина на подручју БиХ, потврдио је шеф те службе Слободан Ујић.
Арапи (фото: www.vecernji.ba) -
Арапи (фото: www.vecernji.ba)

Акција је почела раније, али јавност о томе није информисана због сложености, а представници Службе ће с информацијама изаћи средином сљедеће седмице, пише Вечерњи лист БиХ.

За сада је познато да се врше провјере више од 700 правних субјеката и неколико туристичких насеља.

Земљишта која купују Арапи и изградња насеља на неколико локација у БиХ већ мјесецима су једна од главних тема у домаћој јавности. Иако се већ дуже вријеме претпоставља како се ови процеси догађају ван законских оквира, реакције надлежних агенција и тијела није било све до прије неколико седмица када је ухапшена група људи које је предводио Алија Делимустафић, а који су, према наводима истражних тијела, куповали напуштене станове на подручју Сарајева и продавали их арапским држављанима.

Наводно су помоћ у овим процесима имали и унутар правосудних тијела, тако да је приликом хапшења приведено и неколико адвоката и службеника институција.

Како је недавно писао Вечерњи лист, арапски купци или њихови сарајевски агенти за некретнине на подручју Мостара и Херцеговине нуде велике своте новца. Не купују само куће и станове, него траже и земљишта на подручју између Мостара и Чапљине или пак Мостара и Читлука.

Извор: Вечерњи лист