latinica  ћирилица
03/12/2016 |  13:51 | Аутор: РТРС

Линта: Паљење заставе распиривање националне мржње

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта осудио је паљење заставе српске националне мањине у Глини, оцјењујући да то "представља распиривање националне мржње, нарушавање међуљудских односа и позив на линч преосталих Срба".
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта у изјави за медије наводи да очекује да полиција поднесе кривичне пријаве против непознатих починилаца, спроведе хитну истрагу и обавијести јавност ко је одговоран за вандалски чин који се догодио у ноћи између уторка и сриједе.

У случају да истрага покаже да је застава српске националне мањине намјерно запаљена Линта тражи да починиоци буду процесуирани у складу са одредбама хрватског Кривичног закона који предвиђа казне затвора од три мјесеца до три године.

"У случају да надлежни органи не утврде праву истину у вези наведеног догађаја то ће бити још један доказ да Хрватска није правна држава и да се грађани српске националности не могу осјећати безбједно", сматра Линта.

Линта подсјећа да је Глина мјесто два велика злочина над Србима, у мају 1941. године и крајем јула и почетком августа 1941. године када је у православној цркви Рођења пресвете Богородице заклано 1.500 Срба.

Убрзо послије злочина црква је срушена, а на том мјесту саграђен је Спомен дом који је отворен 1969. године и касније је постављено Спомен обиљежје са пописом жртава.

Он наводи да су хрватске власти 1995. године преименовале Спомен-дом у Хрватски дом и уклониле Спомен обиљежје са пописом жртава и тим антициливизацијским чином вријеђају жртве, њихове породице и српски народ пуних 21 годину.

"Један од показатеља да је Хрватска започела стварни обрачун са својом нацистичком прошлошћу и да искрено поштује српске жртве биће ако хрватски премијер заједно са градоначелником Глине потпише одлуку да се Хрватски дом врати својој првобитној намјени Спомен-дома заједно са музејском и архивском грађом о срушеној цркви и почињеним злочинима у глинском крају, као и да се испред Спомен-дома врати Спомен обележје са пописом жртава", закључио је Линта.

Полиција у Сиску потврдила је да је у Глини, у ноћи између уторка и сриједе, испред сједишта Пододбора Српског културног друштва Просвјета и Савета српске националне мањине у том мјесту, изгорјела истакнута застава српске националне мањине.

"Јутарњи лист" навео је да је уз њу изгорјела и хрватска државна застава, која је била истакнута уз српску, док је трећа застава у низу, застава града Глине, остала неоштећена.

Извор: Танјуг