latinica  ћирилица
03/12/2016 |  12:26 ⇒ 13:09 | Аутор: РТРС

Шековићи: Вишегодишњи проблем неискоришћених природних ресурса (ВИДЕО)

Донаторским средствима Свјетске банке и Фонда солидарнсоти Републике Српске санира се милионска штета на инфраструктури општине Шековићи.
Шековићи - Фото: РТРС
ШековићиФото: РТРС

Асфалтиране су главне саобраћајнице, уређено корито Ловнице, а у току је уређење дијела корита Дрињаче. У овој општини, након формирања нове власти, очекују да ће ријешити и вишегодишње проблеме неискоришћених природних ресурса у привредне сврхе - првенствено шуме и камена.

Катастрофалне поплаве и клизишта у Шековићима проузроковале су милионску штету. Највише штете причинила је рјечица Дрињача, за чије је уређење Свјетска банка донирала око пет милиона КМ.

- Тренутно радимо на проширењу корита, на дубљењу и нивелисању корита, укупне дужине 200-300 метара узводно - каже шеф градилишта Момчило Ристић.

Уређено је и корито ријеке Ловнице у дужини од 450 метара. Туристима су духовно наслијеђе и природне љепоте овог краја увијек биле примамљиве, што је и за мјештане један од развојних приоритета.

Издвајањем из ШГ "Бирач" из Власенице, које им константно дугује, знатно би се побољшала финансијска слика Шековића, тврде у локалној управи.

- Ми имамо три дрвопрерађивачка предузећа која запошљавају 250 радника и која тешко набављају трупце, а одавде се извози другима - каже Славиша Мркајић, замјеник начелника општине.

Други природни ресурс по којима су Шековићи били познати је камен. Предузеће "Нови мермер" успијева да одржи производњу и чека приватизацију.

- Имамо 20 запослених радника, плате су редовне и највише радимо са Црном Гором - истиче начелник општине Момир Ристић.

То су потенцијали ове општине којима би се увећао буџет од тренутних три милиона КМ. Након санација штете, имају изглед да се и самостално изборе за бољи стандард око 7.900 становника.