latinica  ћирилица
03/12/2016 |  11:38 ⇒ 12:51 | Аутор: РТРС

Хрватска: Пронађена бактерија у димљеном филету пастрмке

Министарство пољопривреде Хрватска саопштило је да се повлачи са тржишта димљени филет пастрмке ""Фореленфилет Вехслер" њемачког произвођача "Вехслер фајнфиш" од пола килограма због сумње да садржи бактерију - листерија моноцитогенес.
Димљена пастрмка - илустрација (фото: Royal Norwegian Embassy) -
Димљена пастрмка - илустрација (фото: Royal Norwegian Embassy)

Хрватска Агенција за храну саопштила је да је Министарство пољопривреде добило обавјештење се да се током контроле на тржишту Њемачке посумњало да овај производ садржи листерију моноцитогенес.

Из агенције истичу да је, према достављеној дистрибуцијској листи трговачког ланца "Метро", производ купила загребачка фирма "Ференчак" из Сесвета.

Хрватска агенција за храну напомиње да је проширена листа производа који се повлаче са тржишта на производе тежине паковања од 125 грама до једног килограма са датумом рока трајања од 27. новембра до 7. децембра ове године.

Обавјештење о повлачењу са њемачког тржишта хрватско Министарство пољопривреде запримило је путем ЕУ РАСФФ-а /брзи систем узбуњивања за храну и храну за животиње/.

Листерија моноцитогенес често се може наћи у великом броју прехрамбених производа, иако су прописно чувани на ниској температури - у непастеризованом млијеку, сиревима, сладоледу, сировом поврћу, месним прерађевинама, сировој и куваној живини, свим типовима сировог меса и сировој и димљеној риби.

Ова бактерија изазива болест листериозу, а може се манифестовати различитим симптомима односно синдромима који варирају зависно од патогенезе, мјеста уласка узрочника и узраста погођене особе.

Извор: СРНА