latinica  ћирилица
03/12/2016 |  10:21 | Аутор: РТРС

Хофер: Подршка Србији на путу ка ЕУ

Кандидат Слободарске партије Аустрије на предсједничким изборима, који се одржавају сутра, Норберт Хофер истиче да би чланство Србије у ЕУ било у интересу Аустрије.
Норберт Хофер (Фото: FPÖ) -
Норберт Хофер (Фото: FPÖ)

Он је рекао да би приступање Србије ЕУ сигурно требало поздравити и да би било у интересу Аустрије, која ће јој и даље пружати подршку на том путу.

Хофер је изразио задовољство што је српски премијер, на почетку свог новог мандата, изабрао Аустрију као дестинацију за прву посјету иностранству.

- То показује колико се наша земља цијени и поштује у Србији. Веома ме, наравно, радује та одлука и требало би да јој буде поклоњена већа пажња. Надам се, да ћу као предсједник Аустрије моћи да допринесем даљем продубљивању повезаности наше двије земље. Већ сада његујем редовне контакте са српским политичарима и пријатељски са њима размјењујем мишљење - рекао је Хофер.

Хофер најављује, ако буде изабран за предсједника, да би појачао политичку сарадњу.

Његова политика према Србији, како је објаснио, била би политика која би подвлачила значај пријатељства између Аустрије и Србије, политика која би Србима који живе у Аустрији прилазила с поштовањем и симпатијама.

Што се Аустрије, на међународном политичком терену тиче, она би требало да буде свјесна своје неутралности и заузме посредничку позицију.

- Некадашњи аустријски канцелар Бруно Крајски је доказао да наша земља може дати сјајан допринос на дипломатском паркету - истакао је Хофер.

Извор: Танјуг