latinica  ћирилица
03/12/2016 |  08:58 | Аутор: РТРС

Хрватска: Хакерски напад извршен за вријеме претходне владе

На компјутерски систем хрватског Министарства спољних и европских послова извршен је за вријеме претходне владе хакерски напад, али ниједна стратешка информација за Хрватску није компромитована, рекао је хрватски министар спољних и европских послова Давор Иво Штир.
Хакери (илустрација) - Фото: AP
Хакери (илустрација)Фото: AP

- Напад се није догодио за вријеме ове владе, него се ради о хакерском нападу за вријеме министра Мире Ковача - рекао је Штир.

На питање јесу ли тачни медијски наводи да хакери нису успјели да дођу до важнијих докумената него само до мање важних биљешки, Штир је одговорио да према извјештају који је добио "ниједна информација од стратешке важности за Републику Хрватску није компромитована".

Штир је рекао да је наложио додатне мјере "за безбједносну заштиту" информационог система министарства како би се овакви упади спријечили.

Хина преноси да "Јутарњи лист" у свом онлајн издању пише да се напад догодио у посљедњих 30-так дана, што би значило за вријеме актуелне владе Андреја Пленковића.

Штир каже да се "не може спекулисати" зашто "Јутарњи лист" хакерски напад смјешта у вријеме ове владе, која је потврђена у Хрватском сабору 19. октобра, а не претходне када се стварно догодио.

Загребачки лист наводи да се не зна ко стоји иза напада, али да дио саговорника сумња да је ријеч о нападу руских хакера, као и да напад нема везе с недавном посјетом хрватског премијера Пленковића Украјини, коју је руско Министарство спољних послова замјерило предсједнику хрватске владе.

Хина наводи да Штир то коментарише питањем како би хакерски напад могао да има везе с Пленковићевом посјетом Украјини када у доба када се напад догодио Пленковић уопште није био премијер.

Извор: Танјуг