latinica  ћирилица
02/12/2016 |  20:53 | Аутор: РТРС

Марин Ле Пен: Могућ "Трамп ефекат" на француским изборима

Предсједничка кандидаткиња француске крајње деснице Марин Ле Пен изјавила је данас да би се изборна побједа Доналда Трампа на предсједничким изборима у САД могла одразити и на изборе за предсједника Француске 2017. године.
Марин Лепен - Фото: REUTERS
Марин ЛепенФото: REUTERS

"Оно што је сигурно, то је да су људи сада свјесни да могу да се ослободе диктата система и да гласају онако како желе", истакла је лидерка партије Национални фронт на годишњем сајму коња на периферији Париза, гдје је, такође, јахала коња, преноси АП.

Ле Пен је рекла да ће се на француским изборима у априлу "националисти и патриоте попут ње" суочити са подржаваоцима глобализације, Европске уније и имиграције.

Лидерка крајње деснице је напоменула да одлука садашњег социјалистичког предсједника Франсоа Оланда да се не кандидује за други мандат неће промјени њену стратегију предизборне кампање.

Такође, предвидјела је да ће у предсједничку трку ући актуелни премијер Мануел Валс, као социјалистички кандидат, који ће се суочити са њом и конзервативним бившим премијером Франсоа Фијоном, који је побједио на унутрастраначким изборима странке Републиканци.

Извор: Танјуг