latinica  ћирилица
02/12/2016 |  17:01 ⇒ 17:23 | Аутор: РТРС

Завршени 47. луткарски сусрети, Гран при "Петру Пану"

Представом "Одисеј - сан о повратку" Дјечијег позоришта из Бања Луке завршени су 47. "Сусрети професионалних позоришта лутака Србије", а Гран при фестивала за најбољу представу припао је Позоришту младих из Новог Сада за комад "Петар Пан", саопштили су данас организатори.
Завршени 47. луткарски сусрети, Гран при "Петру Пану" (Фото: Malo pozorište "Duško Radović") -
Завршени 47. луткарски сусрети, Гран при "Петру Пану" (Фото: Malo pozorište "Duško Radović")

У Малом позоришту "Душко Радовић" награде је учесницима тродневног фестивала свечано уручио предсједник УНИМА центра Србије и в.д. управник Позоришта "Бошко Буха" Игор Бојовић.

За најбољу режију награђен је Тодор Валов за представу "Ријечна сирена" београдског позоришта "Пинокио", а награда за најбољи текст представе "Циркус Марио и Нета" Малог Позоришта "Душко Радовић" припала је Милени Деполо.

Ива Гикова и Ивајло Николов из Дечјег позоришта у Суботици награђени су за најбољу сценоградију у представи "Ивица и Марица", а Атила Антал из Народног позоришта "Тоша Јовановић" за најбољу музику у представи "Пјесма бијелог кита".

Награда "Милена Саџак" за најбољег младог глумца припала је Кармен Бардак за улогу у комаду "Ивица и Марица", а награду "Јанко Врбњак" за најбољу анимацију освојио је Лако Николић за улогу Мариа у представи "Циркус Марио и Нета".

Награду за глумачко остварење освојили су Нела Николић, Љиљана Живић, Славен Дошло, Кристина Савков и Јасмила Пралија.

Најбоље луткарске креације имала је Ирина Сомборац у представи "Циркус Марио и Нета", док је Јован Царан освојио награду "Бошко Зековић" за свеукупни допринос развоју луткарства.

Жири је ове године додијелио и специјалну награду за колективну анимацију Ансамблу позоришта лутака из Ниша за представу "Море маште".

Стручни жири чинили су професор бугарске Националне академије за филмску и позоришну умјетност Славчо Маленов, театролог и в.д. управник Српског народног позоришта проф. др Зоран Ђерић и редитељ и костимограф Борис Чакширан.

Десет представа које су приказане на 47. Сусретима професионалних позоришта лутака Србије оцијењивао је и дјечији жири - Катарина Петровић, Нина Ђорђевић и Урош Друлевић.

Они су одлучили да награда за луткарску чаролију буде додијељена Малом позоришту "Душко Радовић" за представу "Циркус Марио и Нета", награда за најгласнији аплауз Дјечјем позоришту из Суботице за "Ивица и Марица", а као "нај, нај" представа проглашен је "Петар Пан" Позоришта младих из Новог Сада.

Извор: Тањуг