latinica  ћирилица
05/05/2024 |  19:22 ⇒ 19:22 | Аутор: РТРС

Званично отворена Пјесма Евровизије (ВИДЕО)

Овогодишње такмичење за Пјесму Евровизије званично је отворено у шведском граду Малме, гдје су представници 37 земаља прошетали "тиркизним тепихом" усред појачаног обезбјеђења и позива на бојкот због учешћа Израела.
Еуросонг у Малмеу (Фото: EPA-EFE/JOHAN NILSSON) -
Еуросонг у Малмеу (Фото: EPA-EFE/JOHAN NILSSON)

Очекује се да ће фокус бити на израелској представници Еден Голан, која ће у другом полуфиналу у четвртак извести пјесму "Хуррицане", а кладионице предвиђају да ће се пласирати у 10 најбољих пјесама, преноси Ројтерс.

У суботу су медији извијестили да је Голан упозорена да не напушта хотелску собу, осим када иде на наступе и званичне догађаје Евровизије, због пропалестинских протеста у Малмеу.

Израелска делегација није присуствовала данашњем дефилеу због Дана сјећања на холокауст у Израелу, јавили су шведски медији.

Израел је пристао да измијени текст своје пејсме која се у оригиналу звала ''Октобарска киша“, за коју Европска радиодифузна унија (ЕБУ) тврди да се односи на напад Хамаса на Израел 7. октобра.

Швеђанка Лорин однијела је побједу на Евровизији други пут прошле године са песмом "Таттоо", чиме се њена земља аутоматски пласирала у финале заједно са ''великом петорком'' - Италијом, Шпанијом, Британијом, Њемачком и Француском.

Двије полуфиналне вечери одржаће се у уторак и четвртак, а финале је у суботу.