latinica  ћирилица
02/12/2016 |  15:39 ⇒ 15:40 | Аутор: РТРС

"Опел" и "Форд" остају без финансијске помоћи САД

Изјаве Доналда Трампа о посљедицама које ће трпити америчке компаније које послују ван САД, изазвала је зебњу и међу великим произвођачима аутомобила. Многи који су планирали отварање фабрика у Мексику одустали су од те идеје, а они који већ производе возила ван Америке страхују од увођења царине од 35 одсто.
Форд - Фото: Глас Српске
ФордФото: Глас Српске

Субвенције за чиста еколошка возила која се продају у САД могу да уживају само возила која производе амерички радници. Из ове ситуације можемо имати користи, јер Србија има специфицан положај у трговини са Америком.

У Европи постоје двије велике америчке компаније - "Опел" који је у саставу Џенерал моторса и келнски "Форд" који је везан за централу у Америци.

Обје марке настале су као дио Маршаловог плана и добро су су се котирале и на берзи и код купца.

Да би опстале мораће убудуће да нађу свој пут и да се осамостале, с обзиром на то да остају због америчке финасијске подршке. Новац из САД неће долазити за развој, а само тржишна утакмица и побједа могу осигурати да ти брендови опстану.

Рај Наир из Америчког аутомобилског удружења напомиње да су евроски и амерички пут развоја ауто-индустрије нешто различити.

У Европи иде се ка чистој енергији електричним аутомобилима али и савршеним дизелима који мало троше и још мање загађују околину. До сада није било проблема гдје се шта производи, гдје је јефтиније и квалитетније ту су биле и фабрике, наводи Наир.

Према његовим ријечима, у будућности ће се водити рачуна о државним границима, јер аутомобилска индустрија има социјалну ноту, запошљава највећи број људи на свијету.

"Форд" је одмах реаговао на Трампове захтјеве и није преселио производњу једног читавог бренда "линколн" из САД у Мексико.

"У Мексику има много фабрика. Тамо су скоро сви произвођачи који продају аутомобиле у САД", наглашава предсједник компаније "Форд" Мајкл Филдс.

Подсјећа да се у ауто-индустрији већ деценијама користи јефтина радну снага. "Мексиканци раде чак 80 одсто јефтније него радници у САД, а тако произведени аутомобили имају царину само пет одсто. Замислите која је то предност при формирању цијене на америчком тржишту, каже Филдс.

Из Европе у САД извозе се милиони аутомобила, између осталог и крагујевачки "фијат 500 Л". Србија има специфицан статус у тргови са САД.

Трговински споразум гарантује милијарду и сто милиона купаца на свјетском тржишту сваке године. На тржиште САД Србија извози два одсто робе без царине, а то би у будућности био и адут да се више произвођача аутомобила појави у Србији, кажу аналитичари.
 

Извор: РТС