latinica  ћирилица
31/10/2016 |  14:20 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Исламски ратници из БиХ осуђени на 11 година због ратовања у Сирији (ФОТО/ВИДЕО)

Суд Босне и Херцеговине, у првостепеној пресуди, изрекао је затворске казне за повратнике са сиријског ратишта, ухапшене у полицијској акцији Дамаск крајем 2014. године. За седам оптужених у предмету Енес Мешић и други, укупно 12 година и пет мјесеци затвора.
Пресуда исламским ратницима из БиХ (фото:Б. Низић) -
Пресуда исламским ратницима из БиХ (фото:Б. Низић)

Наставило је тако правосуђе БиХ стару праксу - мизерне затворске казне за кривична дјела која се доводе у везу са тероризмом.

Поново су бх. судије пресуђивале и испод минималне казне која за ова кривична дјела износи три године затвора. И поред тога одбране пресуђених, најављују жалбе.

“Тресао” се “Дамаск”, “родила се “мизерија”. Данима су бх. полицијске агенције хапсиле и претресале по вехабијским упориштима у и око Дубнице, Ошви, Маоче...

Тужилаштво БиХ и међу тужиоцима “експерт” за тероризам Дубравко Чампара изговарали најтеже оптужбе на рачун спектакуларно ухапшених, па брже-боље пуштених терориста из Сирије.

'Убијали за идеале Исламске државе, на бх тлу формирали вехабијска упоришта, ширили радикални ислам, недозвољено лагеровали оружје и муницију', пљуштале су оптужбе. А онда су “пљуснуле” и казне. За првооптуженог минимална, за преосталих шест – чак и испод законског минимума.

“Интересантно да је у току поступка свједочио човјек који је био у истој јединици као мој брањеник и он је био свједок, а мој брањеник оптужени”, каже Сенад Билић адвокат Јасмина Јашаревића.

 

Правило је Тужилаштво БиХ и јачи салто мортале у овом предмету. Терористички аранжмани попут туристичких. За одлазак на “ратни хаџ” сиријског фронта главне личности из “Дамаска” добијале су и по годину затвора.

Признање кривице као услов. Или боље рећи тренд, наводног жестоког обрачуна полицијско-правосудних бх. агенција. Мерим Кесеровић, Невад Хушидић, Емин Хоџић, Фикрет Хаџић, Алмир Џинић... Листа кажњених или награђених сиријских џихадлија, све дужа.

“Очигледно, Сарајево стално шаље поруку- наши нису проблем и онда се ствара та слика о томе да је могуће да се ето тек тако шетате од Босне да одете мало у Сирију испуцате који оквир па се вратите назад кући и препричавате приче из Сирије”, говори Александар Радић, војнополитички аналитичар из Београда.

Приче из Сирије, терористи Нердину Ибрићу, прије напада на полицијску станицу у Зворнику, по вехабијској заједници у Дубници препричавао је Фатих или Авдулах Хасановић.

И за то је добио тек годину затвора. Некажњених повратника који по БиХ “причају” сиријске приче је50-ак, по званичним подацима безбједносних агенција. Незванично- 150, по подацима из истих кругова.

“Повратници са сиријског ратишта исписују своје странице безбједносних пријетњи у БиХ. Прије свега кажњавање тих повратника, срамне нагодбе које се праве говоре о томе да су оне мање него када обијете киоск”, напомиње стручњак за безбједност Џевад Галијашевић.

Хусеин Билал Боснић није ратовао на сиријском пијеску.

Али јесте за рат врбовао и регрутовао у БиХ. Осуђен је на седам година затвора. Мирсад Омеровић или Абу Тејма због сличног дјела, на 20 година у аустријском Грацу.

У виртуелној борби против терористичких пријетњи, БиХ зато предњачи у формирању радних и ударних група, или разних координационих тимова чији се чланови окупљају једном или два пута годишње!

ПРЕСУДЕ:

Енес Мешић 3 године
Адем Карамуја 2 године
Мирза Капић 1 година и 10 мјесеци
Ибро Делић 1 година и 11 мјесеци
Јасмин Јашаревић 1 година и 4 мјесеца
Салко Имамовић 1 година и 4 мјесеца
Самир Хаџалић 1 година

Укупно 12 година и 5 мјесеци