latinica  ћирилица
27/10/2016 |  17:18 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Билећа: Пет сестара сачувало породичну славу (ВИДЕО)

Данас је Света Петка, заштитница жена. Необичну и лијепу причу о обиљежавању овог празника забиљежили смо у селу Брестице, код Билеће.
Сестре очувале славу - Фото: РТРС
Сестре очувале славуФото: РТРС

У породичном дому Милошевића, пет кћерки након родитеља наставило је да слави славу. Све су удате и имају дјецу, неке и унуке, па је кућа Милошевића пуна весеља и граје.

Мила, Нада, Рада, Новка и Стана некада Милошевић, а данас свака с другим презименом, нису дозволиле да се у њиховом родном дому угаси крсна свијећа и забораве обичаји.

Сложно, уз подршку мужева, дјеце, и унука славе Свету Петку.

- Трудимо се да славимо као што су наши родитељи славили и трудимо се да будемо достојни да и даље славимо, прича Нада.

Унуци Рада и Борике Милошевић с великом љубављу, сјетом и огромним поносом причају о дједу и баки и ономе што су од њих учили. Наставак традиције и обиљежавање славе овог дома, кажу, најмање је што могу учинити у сјећање на њих.

- Ја и њих већ петнаестак рођених са радишћу долазимо овдје и сигуран сам да нећемо дозволити да се ова традиција коју су почели дјед и бака, наставиле моја мајка и тетке, прекине, наводи поносно унук Бојан.

И зетови у овој домаћинској кући имају своја задужења, то је здравица и ломљење славскок хљеба: "Као и сваки супруг морам позитивно реаговати на супругине захтјеве. Необично и специфично за ове крајеве је да женска дјеца наставе да славе крсну славу. Али ово је јако лијепо. Већ низ година то радимо и са задовољством је прихваћено од свих нас зетова."

Дјед Раде је, кажу унуци, волио гусле. Захваљујући једном од његових унука и данас се у овом дому чуо звук овог традиционалног српског инструмента.

Сестре Милошевић из Брестица примјер су како и куће без мушког насљедника и у Херцеговини могу сачувати и наставити традицију.

Важна је само љубав и слога, којих ове жене и њихове породице имају напретек.