latinica  ћирилица
27/10/2016 |  12:31 ⇒ 18:03 | Аутор: РТРС

САД, Русија и Кина мијењају свијет - ЕУ губи политички значај

Политички аналитичари и стратешки стручњаци сматрају да ће САД, Русија и Кина убудуће одређивати смјер свјетских односа и оцјењују да ЕУ није у стању да се укључи у круг оних који одлучују у име човјечанства.
Сочи - "Валдај клуб" (Фото: Valdai Discussion Club) -
Сочи - "Валдај клуб" (Фото: Valdai Discussion Club)

Политичари и стручњаци из 35 земаља окупили су се на годишњем засједању Међународног дебатног клуба "Валдај" у Сочију како би разговарали о перспективама међународне политике у најскоријој будућности.

Они се слажу у оцјени да је дошло до неповратних промјена у међународној политици.

Савремени свјетски поредак је у фази трансформације, односно преласка са једнополарног система на ситуацију у којој кључна међународна питања неће више зависити само од политике САД, него и од двије све јаче силе на међунардној политичкој сцени - Русије и Кине.

Џон Мершајмер, професор са Универзитета у Чикагу, сматра да ће лидери САД, Русије и Кине морати да доносе кључне одлуке о стратешком политичком правцу својих земаља, а од тих одлука, у великој мјери, зависиће будућа свјетска политичка ситуација.

Амерички стручњак тврди да у будућности неће бити могуће избјећи конфликт САД и Кине, уколико се настави раст економије и политичког утицаја Кине у југоисточној Азији.

То погоршање америчко-кинеских односа присилиће Москву да бира начин на који се интереси Русије могу уклопити у тај конфронтирани свијет, сматра Мершајмер.

"Русија има три варијанте: Руси могу склопити савез са Кином, удружити са Америком у коалицију против Кине или остати неутрални и са стране посматрати борбу између САД и Кине", сматра он.

Мершајмер је увјерен да би за Москву било најбоље и најпрагматичније када би се удружила са Вашингтоном против Пекинга, с обзиром на то да ће Кина, како је он рекао, у будућности представљати опасност и за Русију.

"САД су гурнуле Русију у кинеске руке и нико не може да гарантује да ће Америка дјеловати довољно прагматично и да неће изазивати још веће непријатељство са Русијом, што ће само још више подстакнути Русију да се окрене Кини", наводи Мершајмер.

Представница Кине Фу Јинг тврди да Кина не тежи ка преузимању одговорности за одржавање америчког свјетског поретка.

"Свјетски поредак који се заснива на доминацији САД Кина доживљава као неред за који Пекинг не жели да преузме одговорност" , поручила је она и истакла да Пекинг не жели да понови грешку Вашинтона и да управља свијетом.

Руски стручњаци, ипак, нису сасвим увјерени да Кинезе не интересује да преиспитају основне постулате монополарног свијета у којем доминирају САД.

"Русија и Кина мијењају и растурају поредак који су САД покушале наметнути послије `Хладног рата`.

Русија то чини помало грубо, а Кина доста меко, у свом стилу", рекао је Сергеј Караганов, декан факултета за свјетску економију и међународну политику Националног истраживачког универзитета Висока школа економије.

Стручњаци су током дебате у Сочију довели у сумњу способност ЕУ да утиче на свјетски поредак који се мијења.

Они су о ЕУ говорили као о "актеру који игра туђу игру". Будућност ЕУ, како је истакнуто, у великој мјери зависи од одлука које доносе политичари у Русији, САД и Кини.

Кевин Рад, директор Института за политику азијског друштва, сматра да Европа заиста губи политички значај у свјетским процесима и да препушта иницијативу Америци, Русији и Кини, преносе аналитички портали.

Извор: Срна