latinica  ћирилица
27/10/2016 |  08:50 ⇒ 09:04 | Аутор: СРНА

Слику Бањалуке руже дивље депоније

Највише дивљих депонија у граду на Врбасу има у Моравској улици, уз путеве за Понир, Бронзани мајдан, Љубачево и Приједор /Милаковићи/, као и у Шибовима и уз Парк "Младен Стојановић", речено је у Градској управи Бањалука.
Смеће - Фото: РТРС
СмећеФото: РТРС

Из Градске управе, која ових дана спроводи јесење чишћење Бањалуке, откривају да се најчешће непрописно одлаже грађевински отпад и то на мјеста која су врло неприступачна, што отежава чишћење.

Стварање дивљих депонија се углавном понавља и након њиховог санирања. Тиме неодговорни и несавјесни грађани нарушавају епитет Бањалуке као чистог града, истакли су у Градској управи.

Из надлежних градских служби и одјељења апелују да се отпад одвезе на регионалну депонију или позове фирма која ће то учинити, јер би се значајан новац за санацију дивљих депонија могао утрошити за побољшавање услова живота свих Бањалучана.

Све што не спада у кућни отпад треба збрињавати прописно, а сва запажања о нелегалном одлагању смећа треба пријавити Одјељењу комуналне полиције како би се казнили починиоци, поручују из Градске управе.

Начин одлагања отпада свакодневно надзиру припадници Комуналне полиције, а за одвоз смећа се ангажују радници Чистоће.

Према одлуци о комуналном реду, казна за непрописно одлагање смећа за физичко лице је 100 КМ.

У Бањалуци је у току други дио јесење акције чишћења и уређења града, која је почела 14. октобра у сарадњи Градске управе и предузећа Чистоћа и Еко еуро тим.

Други дио јесење акције трајаће до 11. новембра.

Извор: СРНА