latinica  ћирилица
26/10/2016 |  11:48 ⇒ 14:53 | Аутор: РТРС

Рације широм Њемачке, на мети Чечени

Синхронизоване рације спроведене су широм Њемачке, на чијој мети су се нашли Чечени за које се сумња да подржавају терористе Исламске државе, а таквих акција биће све више, пише данас њемачка штампа.
Њемачка полиција - Фото: ТАНЈУГ
Њемачка полицијаФото: ТАНЈУГ

"Исламисти желе калифат и у Чеченији, џихадистички огранци сјеверног Кавказа преплићу се са арапским, а ови са афричким", наводе листови, преноси Дојче веле.

Рације су извршене у 13 станова у неколико градића Тирингије, Хамбургу, Дортмунду, Лајпцигу и Минхену. Нико није ухапшен.

У центру истраге је један 28-годишњак против којег државно тужилаштво води истрагу већ више од годину дана јер је наводно планирао да се прикључи ИД у Сирији. Он је приведен и пуштен послије саслушања.

Још 13 мушкараца и жена чеченске националности су под сумњом да финансирају тероризам. Сви су у Нјемачку стигли као тражиоци азила и о њиховим захтјевима још није одлучено. Тужилаштво тренутно испитује тврде дискове, лаптопове, телефоне и банковне документе који су заплијењени током претреса.

Овакве рације биће све чешће, пише Франкфуртер алгемајне цајтунг.

"Што више Исламска држава доспјева под притисак на сјеверу Ирака, то више пријети логика ескалације према којој треба пренијети рат у земље невјерника. Ситуацију свакако отежава то што отров терора цури баш из оних земаља из којих су хиљаде људи побјегле у Њемачку. Акција од уторка нас подсјећа да се ту убраја и Чеченија, гдје је руска војска под командом Владимира Путина својевремено користила иста средства као сада у Сирији", пише франкфуртски лист.

Рајнише пост каже: "Такозвани свети рат се не ограничава на борце калифата у Ираку и Сирији. Исламисти желе да установе калифат и у Чеченији, џихадистички огранци сјеверног Кавказа се преплићу са арапским, а ови са афричким. Рације показују да службе ову опасност имају на радару", наводи лист.

Келнски Штат анцајгер се фокусира на чињеницу да су свих 14 осумњичених Чечена у Њемачку стигли као избјеглице. Не може се порећи, пише лист, да избјеглички талас представља и безбједносни проблем. "То нису добре вијести за средину њемачког друштва која се залаже за отвореност према избјеглицама. Овакве вијести продубљују подјеле и резигнацију", закључује лист.

Извор: Танјуг