latinica  ћирилица
26/10/2016 |  08:46 | Аутор: РТРС

Прилепин: У Србији се осјећам као дио породице

Најпревођенији руски писац у посљедњој деценији, Захар Прилепин специјални је гост 61. међународног београдског сајма књига.
Захар Прилепин са читаоцима на Сајму књига - Фото: B92
Захар Прилепин са читаоцима на Сајму књигаФото: B92

На штанду Самиздата Б92 потписивао је књиге бројиним обожаваоцима.

Захар Прилепин, један од најзначајнијих руских савремених аутора и учесник рата у Донбасу, читаоцима је представио нова издања - дјела "Седам живота" и "Није туђи рат". Он је овом приликом истакао да се у Србији осјећа као дио породице, да му се посљедњих година враћа осјећај да поново живи у земљи која га слуша и коју сам слуша.

- Читаоци у Србији питају најразличитије ствари, питају и о ономе о чему сам мислио да немају појма, јер у другим земљама таква питања нико не поставља. Испоставило се да читаоци у Србији познају ситуацију у Русији, а познају моју књижевност. Њихова питања су таква, као да су то људи из моје земље. Моја популарност произилази из тога што људи у Србији прате шта се дешава у Русији - рекао је Прилепин.

Руски писац је добитник више од 20 награда, а његове књиге су преведене на 25 језика. Према оцјени многих критичара, он је провокативни, контроверзни, борбен и другачији писац, а за неке је он откриће руске књижевности 21. вијека.

Извор: Б92