latinica  ћирилица
21/10/2016 |  10:32 ⇒ 17:01 | Аутор: РТРС

Ексклузивно- кандидат за предсједника Аустрије за РТРС: Срби су били и биће наши пријатељи! (ВИДЕО)

У ексклузивном разговору за наш спољнополитички магазин “Протокол“, кандидат за предсједника Аустрије Норберт Хофер изјавио је да разумије критику, која из Републике Српске стиже на рачун рада Високог представника међународне заједнице у БиХ Валентина Инцка, који је Аустријанац.
Кандидат за предсједника Аустрије, Норберт Хофер - Фото: РТРС
Кандидат за предсједника Аустрије, Норберт ХоферФото: РТРС

Нагласио је да ће се, ако буде изабран за предсједника, потрудити да пронађе добру основу за разговор са Инцком.

Коментаришући ситуацију у БиХ и недавно одржани референдум у Републици Српској о Дану Републике, Хофер је истакао да Аустрија, с обзиром на историјске везе, сноси велику одговорност за БиХ и у Бечу постоји забринутост од обнављања сукоба. Нагласио је да обиљежавање једног празника, као што је Дан Републике Српске, не може представљати проблем.

Изборни процес у Аустрији траје од јануара ове године и обиљежен је контроверзама. Уставни суд поништио је резултате другог круга, а нови избори су, након пролонгирања, заказани за 4. децембар. Према посљедњим анкетама, Норберт Хофер, који је кандидат Слободарске партије, у предности је у односну на противкандидата Александера ван дер Белена.

Дио разговора можете погледати у Дневнику 2 у 19,30, а цијели интервју у нашем спољнополитичком магазину “Протокол“ који је на програму вечерас у 22 часа и 10 минута.