latinica  ћирилица
29/04/2024 |  13:51 ⇒ 14:11 | Аутор: СРНА

Голић: Бошњаци гласали за покретање виталног националног интереса за Изборни и Закон о референдуму

Предсједавајућа Вијећа народа Републике Српске Сребренка Голић рекла је да је Клуб Бошњака у Вијећу народа гласао електронским путем, са пет гласова за и три против, за покретање питања заштите виталног националног интереса на Изборни закон и Закон о референдуму Републике Српске.
Сребренка Голић - Фото: РТРС
Сребренка ГолићФото: РТРС

- Сада имају рок од седам дана да нам доставе образложење те одлуке. Након тих седам дана заказујем Предсједништво, Колегијум и заказујем сједницу Вијећа - навела је Голићева за Срну.

Она је додала да делегати Клуба хрватског народа и делегати Клуба српског народа нису покренули заштиту виталног националног интереса.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 19. априла на посебној сједници Изборни закон Републике Српске којим је предвиђено да ће изборе за органе власти у Српској спроводити Републичка изборна комисија, градске, односно општинске изборне комисије и бирачки одбори које ће именовати надлежни републички органи.

Ступањем на снагу овог закона неће се примјењивати одредбе Изборног закона БиХ које уређују избор народних посланика, делегата Вијећа народа Српске, предсједника и потпредсједника Српске, делегата Дома народа Парламентарне скупштине БиХ из Српске, одборника скупштине града и скупштине општине, градоначелника и начелника општина у Српској.

Народна скупштина је истог дана усвојила и Закон о референдуму и грађанској иницијативи Републике Српске чија је намјера да се потпуније регулише спровођење овог облика непосредне демократије.