latinica  ћирилица
21/10/2016 |  08:14 ⇒ 12:33 | Аутор: РТРС

Крагујевац: Молебан и "Велики школски час" за неколико хиљада стријељаних цивила

У Шумарицама је у знак сjећања на Крагујевчане стрељане 1941. године почела традиционална антиратна манифестација "Велики школски час", којој присуствује и предсеjдник Србије Томислав Николић.
Шумарице - Фото: РТС
ШумарицеФото: РТС

Комеморативна манифестација "Велики школски час" у Спомен-парку Шумарице одржава се у знак сjећања на 21. октобар 1941, када је њемачка окупациона војска убила више хиљада Крагујевчана, међу којима су били и дјаци и њихови професори.

Манифестација је почела интонирањем химне Боже правде након чега су на споменик стрељаним ђацима и професорима, положени вијенци.

Вијенце су прво положили ђаци Прве крагујевачке гимназије и директорка, а затим предсједник Србије Томислав Николић, представници Министарства за рад, Града, амбасада, политичких организација и удружења.

Предсједник Томислав Николић рекао је да овакво зло нико не може да опише.

"Тугу Крагујевца мислим да нико не може да опише", рекао је Николић.

Поводом 75. година од тог страдања, изведена је поема Александра Б. Лаковића "Гласови неба под земљом", у режији Ђорђа Милосављевића.

Молебан је служио владика шумадијски Јован са свештенством шумадијске епархије.

Комеморативној манифестацији присуствују амбасадори Њемачке Аксел Дитман, Словачке Дагмар Репчекова, Палестине Мохамен Набхан, Украјине Олександар Александрович и представници амбасада Француске, САД, Израела, Бјелорусије и Русије.

Претходно је служена литургија у храму Светих крагујевачких новомученика у Шумарицама.

Њемачки окупатори су, као одмазду за погибију десет својих војника у нападу партизана 16. октобра 1941. на 3. батаљон 749. пешадијског пука Вермахта, у Шумарицама 21. октобра стрељали 3.000 становника Крагујевца и околних мјеста, међу којима и 300 ученика средњих школа и шегрта, као и 15 дјечака, чистача обуће.

Извор: Агенције