latinica  ћирилица
21/10/2016 |  08:02 | Аутор: РТРС

Бањалука: Поскупио смјештај у студентском дому

Смјештај у првом и другом павиљону Студентског центра "Никола Тесла" у Бањалуци поскупљује, па ће умјесто досадашњих 10 бити 20 КМ по студенту, закључак је то Управног одбора Студентског центра, који је јуче засједао.
Студентски центар "Никола Тесла" - Фото: илустрација
Студентски центар "Никола Тесла"Фото: илустрација

Одлучено је, такође, да смјештај у новосаграђеном четвртом павиљону буде 65 и 75 КМ мјесечно, зависно од тога да ли је трокреветна, односно двокреветна соба, док ће за боравак у трећем павиљону студенти и даље плаћати 25 КМ мјесечно.

То је и једини приједлог који је прихватљив студентским представницима, због чега су демонстративно напустили сједницу УО и најавили захтјев за смјену овог тијела, именованог од стране Владе РС.

Важно је истаћи да храна у мензи неће поскупјети.

"Имамо поскупљење од 100 одсто у првом и другом павиљону, гдје студенти немају адекватно гријање и топлу воду. Тражили смо да цијена у четвртом павиљону буде 60 КМ, без обзира на то да ли је двокреветна или трокреветна и да се на тај начин изађе у сусрет породицама које школују двоје или троје студената. Ми ћемо тражити оставку УО, јер мислимо да су све одлуке досад биле против наших интереса", изјавио је за "Независне" Радован Столић, студентски члан УО, који чини пет чланова, објашњавајући зашто је с колегом Борисом Мијатовићем напустио сједницу прије гласања.

Зоран Бабић, директор Студентског центра "Никола Тесла", каже да студенти имају права да захтијевају све, па и смјене.

"Овдје се ради о реалним показатељима које смо узели у обзир, максимално водећи рачуна о свим факторима који су важни за студенте. Они кажу да је поскупљење у два павиљона од 100 одсто, у реду. То је 0,33 КМ по дану, па можемо то и тако гледати. Ми смо при одлучивању имали законску обавезу да се руководимо конкретним подацима који се односе на сумирану потрошњу годишње. Рецимо, трошкови струје, гријања и хигијене прелазе 1,2 милиона КМ и на основу тога имали смо све услове да формирамо цијену од 70 КМ по студенту, али као што видите то нисмо урадили", истакао је Бабић за "Независне".

Милијана Рељић, студенткиња социјалног рада, каже да јесте чињеница да студенти плаћају најефтинији смјештај у окружењу, али и да је степен запослености најнижи код нас. "Треба да знате да је мали број родитеља који имају стални посао, а школују дјецу на факултетима", рекла је она. Одлучено је и да се до 4. новембра продужи рок конкурса за смјештај у Студентски центар, који је требало да буде завршен данас.

Нови цјеновник 

Први павиљон.....................20 КМ

Други павиљон...................20 КМ

Трећи павиљон...................25 КМ

Четврти павиљон.............. 65 и 75 КМ

Извор: Независне новине