latinica  ћирилица
20/10/2016 |  23:07 | Аутор: РТРС

Викиликс објавио мејлове предсједника САД

Сајт Викиликс објавио је прву туру мејлова предсjедника САД Барака Обаме, а међу њима су и они који су послати са његове тајне адресе, јавља "Раша тудеј".
Барак Обама - Фото: AFP
Барак ОбамаФото: AFP

Мејлове је на порталу Викиликса могуће пронаћи куцањем мејл адресе "bobama@ameritech.net"", за коју се вjерује да ју је Обама користио прије побjеде на предсjедничким изборима у новембру 2008. године.

Међу њима је и мејл, послат 30. октобра 2008. године од стране Џона Подеста сенатору Обами у ком је повjерљив додатак у ком се дискутује о економском тиму и објашњава због чега Обама мора да га покрене прijе него што му почне мандат у јануару.

"Полсон и његови подређени не веjрују да одложе доношење важних одлука које се тичу како употребе ТАРП средстава, тако и других мjера стабилизација након 20. јануара", наведено је у мејлу.

Ова тура мејлова одабрана је из серије договора који се тичу предсједавајућег кампање Хилари Клинтон, Џона Подесте. Иначе, он већ годинама сарађује са Kлинтоновима. Био је начелник штаба Била Клинтона од 1998. до 2001. године, али такође и савjетник Барака Обаме.

Други мејлови које је могуће пронаћи користећи такву претрагу нису добили одговор тада будућег предсjедника САД.

У једном од њих који је послат у 19.39 часова изборне ноћи 2008. године, Подеста је написао неке мисли поводом састанка Г-20.

"Не желим да вас узнемиравам данас. Саопштење је навело могући позив састанку Г-20 15. новембра. У случају да предсједник Буш вечерас започне ову тему са вама, желим да будете свјесни једногласне препоруке ваших савјетника да НЕ присуствујете. Докле год да сте свјесни тога, можемо да разматрамо садржај саопштења сутра", написао је Подеста, преноси "РТ".

Тај мејл Обама би видио само 21 минут прије објављивања његове побједе на предсједничким изборима.

Извор: Блиц