latinica  ћирилица
20/10/2016 |  20:30 | Аутор: РТРС

Промовисано пет књига Слободана Наградића

У Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске вечерас је промовисано пет нових књига Слободана Наградића.
Дервента - промоција књига аутора Слободана Наградића - Фото: СРНА
Дервента - промоција књига аутора Слободана НаградићаФото: СРНА

Ријеч је о дјелима "Стари изазови – нови одговори", "1914. данас", "Босна версус Српска", "Архипелаг јавних ангажмана" и "Социолошко-политиколошке маргиналије", које су резултат Наградићевог рада у посљедњих седам, осам година.

У књизи "1914. данас" се из различтих углова сагледавају Сарајевски атентат, Млада Босна, посљедице тих догађаја 100 година касније и шта је у Српској урађено поводом те годишњице.

"Стари изазови – нови одговори" говори о проблематици запошљавања, а у "Босна версус Српска" аутор проблематизује политичко стање у БиХ од Дејтона наовамо, али и "шумове" на вези Српска - Србија.

"Архипелаг јавних ангажмана" је необична Наградићева аутобиографија, а у "Социолошко – политиколошким маргиналијама" су његови интервјуи, критички осврти, анализе и колумне, као и социолошко - политичке расправе, попут - треба ли Српска и БиХ да уђу у НАТО.

Професор Ђорђе Вуковић оцијенио је да би заједнички назив ових књига могао да буде "судбина српског народа и његова кључна питања", гдје аутор инсистира на потреби новог родољубља и нове врсте патриотизма у миру.

Професор Жељко Вујадиновић рекао је да се у Наградићевим књигама види сва разносврстност интересовања и научног дјеловања аутора.

- Он је данас један од водећих социолога. Ако је икоме мјесто на факулету да представи шта значи социологија данас онда је то он, јер није уско профилисан научник - рекао је Вујадиновић.

Професор Никола Поплашен истакао је да Наградићеве књиге препоручује свима којима су оне још било какав извор сазнања, радозналости и једне шире, плодне и конструктивне забаве.

О књигама је говорио и професор Милан Благојевић, а организатор промоције је био бањалучки одбор Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" у сарадњи са Народном и универзитетском библиотеком Српске.

Промоцији су присуствовале бројне познате личности из области културе, науке и јавног живота Српске.

Слободан Наградић рођен је 1957. године у Црнчи код Дервенте, а дипломирао је на Филозофском факултету у Сарајеву, студијска група - Филозофија и социологија.