latinica  ћирилица
20/10/2016 |  19:22 ⇒ 21/10/2016 | 08:38 | Аутор: РТРС

Тресе ли се коалиција на нивоу БиХ? (ВИДЕО)

Опстанак парламентарне већине на нивоу БиХ је под великим упитником! То су данас у одвојеним изјавама потврдили предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић и лидер СББ-а БиХ Фахрудин Радончић.
Сарајево-зграда Савјета министара - Фото: РТРС
Сарајево-зграда Савјета министараФото: РТРС

Човић је рекао да коалиција не функционише и за сутра најавио састанак са предсједником СНСД-а Милорадом Додиком. Радончић тврди да будућност парламентарне већине искључиво зависи од СДС-а. 

Парламентарна већина на нивоу БиХ озбиљно је уздрмана, што се видјело јуче током гласања о повећање акциза за нафту и нафтне деривате. СДС-ови и поједини посланици СДА ускратили су подршку закону који су претходно подржали њихове страначке колеге у министарским фотељама. За лидера ХДЗ-а БиХ јасан сигнал да коалиција не функцуионише .

"Најбољи начин да видите функционише ли нешто јесте у парламенту. Мислим да је сувишан било какав додатни коментар", изјавио је Човић.

СДА је тешко погођена понашањем својих, али и посланика СДС-а, који нису слиједили своје министре што показује пукотине у бх. коалицији.

"У овом случају смо имали ту ситуацију различитог поступања заступника СЗП у односу на министре који су у Савјету министара и свакако да је и то једно од питања о којем треба да разговарамо", каже Шефик Џаферовић, потпредсједник СДА.

До разговора неће доћи прије повратка Бакира Изетбеговића из Ирана а до тада ће Драган Човић у Бања Луци разговарати са Милорадом Додиком. Хоће ли убједљива побједа СНСД-а и коалиционих партнера одшкринути врата за улазак увласт на нивоу БиХ Човић није прецизирао. С друге стране Фахрудин Радончић каже да је судбина парламентарне већине у рукума СДС.

"Опстанак коалиције на нивоу БиХ зависи првенствено од тога шта ће радити нови лидер или руководство СДС-а, да ли они желе да напусте ту коалицију, или не", рекао  је Радончић.

Лидер СББ-а је признао да га је љубав с СДА коштала на локалним изборима, да ли у мјери да јој окрене леђа није рекао али индикативно да је данас разговарао са лидером опозиционог СДП-а.