latinica  ћирилица
20/10/2016 |  19:08 ⇒ 21/10/2016 | 08:38 | Аутор: РТРС

Поново без договора о јефтинијим лијековима у БиХ (ВИДЕО)

Зашто и даље плаћамо најскупље лијекове у региону!? Ни данашња сједница стручног савјета Агенције за лијекове БиХ није дала одговор на ово питање. Нису се усагласили око тачке правилника која одређује коефицијент за израчун цијена.
Лијекови - Фото: РТРС
ЛијековиФото: РТРС

Наредна сједница овог вијећа заказана је за 15 дана. 

Александар Золак ПДП-ов директор Агенције за лијекове који је по преузимању ове Агенције обећао да ће донијети правилник о смањењу цијене лијекова у БиХ, сада лоптицу пребацује на државно уређење БиХ које му то не дозвољава. Каже да је само до њега тај правилник био би давно донесен. Золак не искључује ни утицај фармацеутског лобија.

- Нажалост и ја сам дубоко убијеђен да је овдје доминантнији фармацеутски интерес компанија него јавни интерес грађана, сматрам да ми дугујемо огромну одговорност грађанима БиХ који не могу плаћати тако високе цијене у БиХ, истиче Лазар Продановић, члан Стручног савјета агенције.

Република ће подржати сваку одлуку која ће допринијети снижавању цијене лијекова у БиХ јер је то у интересу грађана порука је министра здравља Драгана Богданића.

- Што се тиче Републиике Српске бићемо за то да усвојимо и неку можда најнеповољнију одлуку али која ће опет допринијети да се цијене лијекова у БиХ снизе, нећемо бити неко ко ће кочити усвајање правилника који би довео до тога, да се цијене смање у Републици Српској, истиче Богданић.

Један од разлога што БиХ не добија средства Свјетске банке је тај што Савјет министара БиХ није усвојио правилник о лијековима – поручује министар финансија РС Зоран Тегелтија. Он каже да због високих цијена лијекова БиХ на годишњем нивоу губи 200 милиона марака.

- Сјећате се ентузијазма избора новог директора Агенције и предсједника његове странке који је рекао да ћемо у наредна два мјесеца имати правилник и нема га. Питају нас у Вашингтону како се грађани сналазе-ми кажемо купују лијекове по Србији који могу, нагласио је Тегелтија.

Примјера ради лијек „Плавикс“ који се користи за спречавање стварања угрушака у крвним судовима у БиХ кошта 30 марака. Одете ли у апотеку у Србији исти лијек платићете 10 марака.