latinica  ћирилица
20/10/2016 |  19:07 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Дан Аустрије у БиХ се обиљежава у Сарајеву, Мостару и Бањалуци

Након што је Амбасада Аустрије у БиХ одлучила да свој национални празник слави три пута на три различита мјеста у БиХ - 25. октобра у Бањалуци, 26. октобра у Сарајеву и 27. октобра у Мостару, те организује одвојене дипломатске пријеме, амбасадор Аустрије Мартин Памер одбио је политичке конотације такве одлуке.
Амбасада Аустрије у Сарајеву (БиХ) (Фото: Nedim H) -
Амбасада Аустрије у Сарајеву (БиХ) (Фото: Nedim H)

Памер је изјавио да ће дипломатски пријем бити одржан само у Сарајеву, а да ће свечаност у Бањалуци и Мостару, као и  концерт Корушког оркестра бити искључиво на концертном нивоу, без дипломатских пријема.

Објаснио је да су због велике заинтересованости за концерт одлучили да дио обиљежавања организују и ван Сарајева.

- Дипломатски пријем поводом празника биће одржан само у сарајевској Вијећници. То нема никакву политичку конотацију. Аустрија има јасан став и ми видимо БиХ као федералну државу, као једину и суверену и као државу за коју нема сумње да иде као једна у Европску унију - навео је Памер.

Међутим, Амбасада Аустрије у БиХ је идентичне позивнице послала различитим званицама за пријеме у Сарајеву, Мостару и Бањалуци. На свим позивницама је назначено да се ради о свечаном пријему и концерту поводом аустријског националног дана.

Кенан Ешреф Рашидагић, професор сарајевског ФПН, каже да је оваква одлука без преседана и да је веома забрињавајућа, без обзира на додатна појашњења, и додаје, "да се на основу позивница које су идентичне, може закључити да се ради о три одвојена пријема поводом истог празника".

Према његовом мишљењу, организовање идентичних дипломатских пријема у ова три града "има итекакву симболичку поруку", те да "технички ништа није илегално, али амбасада мора имати у виду сензибилитет бх. друштва".

Извор: Кликс