latinica  ћирилица
20/10/2016 |  18:22 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Иван Негришорац и Наргес Абјар отварају Сајам књига

Писац и предсједник Матице српске Драган Станић (познатији као Иван Негришорац) и иранска редитељка и списатељица Наргес Абјар отвориће 23. октобра 61. Међународни београдски сајам књига.
Сајам књига - Београд - Фото: Screenshot
Сајам књига - БеоградФото: Screenshot

Београдски Сајам књига под слоганом "Књиге у руке" окупиће више од 450 директних издавача, међу којима 40 иностраних, а овогодишња земља почасни гост је Иран.

Званичник Сајма Зоран Аврамовић рекао је да је Сајам књига једна од брана од таласа информационих технологија којим смо запљуснути, а упркос коме вриједност читања не пролази, додавши да ће та манифестација и ове године повезати традицију културе књиге и стваралаштво у разним формама.

Први савјетник у Амбасади Ирана у Београду Насер Ехсани Фарид је, уз констатацију да је књига најбоље средство комуникације између различитих друштава, изразио увјерење да ће њихово учешће допринијети даљем јачању и развоју односа између Србије и Ирана који су у свим сегментима у порасту.

Фокус иранског представљања на Сајму биће на савременој књижевности и дијалогу између српских и иранских писаца.

Биће представљено шест нових књига иранских аутора, преведених на српски језик, издања о Ирану на енглеском језику, а Сајам ће посјетити седам писаца и 10 илустратора, као и групе од петнаестак издавача.

На штанду Ирана биће уприличени "Сусрети двије културе" на којима ће бити ријечи о персијској и српској књижевности за дјецу и савременој књижевности у Ирану и Србији, а најављене су и две трибине о иранској/српској женској књижевности и преводима на српски, односно персијски језик.

У фокусу ће бити Захар Прилепин и Ерланд Лу, а међу гостима ће бити и Вил Фирт, Ведрана Рудан, Александар Мекол Смит, Александра Потер, Румјана Еберт, Маркета Хејкалова, Јани Вирк, Еуген Шуљкин и други.

Тематске трибине биће посвећене Шекспиру, Сервантесу, Петру Кочићу, а ту су и теме "Подухвати: Срби 903-1914, Доба краља Петра", "Јасеновац у историографији, књижевности и култури", "Српски роман у домаћем филму", "Превођење јужнословенских књижевности, проблеми рецепције", "Лирска анима (нове српске песникиње)".

"Арена од ријечи" биће посвећена темама од значаја за књигу и културу данас, планирани су разговори са познатима о искуству читања, серија програма о актуелним издањима из области националне историје и културе, док је међународна конференција о колективном остваривању права над писаним и илустрованим делима заказана за 26. октобра.

Школски дан је 27. октобра, када је предвиђено и уручење награда Сајма, док су породични дани 24. и 25. октобра.

Посљедњег дана Сајма књига, 30. октобра, биће извршена примопредаја "Отворене књиге" амбасадорима Њемачке, Аустрије и Швајцарске, који ће као почасни гости 62. издања манифестације сљедеће године представити књижевност на њемачком језику.

Извор: Танјуг