latinica  ћирилица
20/10/2016 |  17:42 ⇒ 17:42 | Аутор: РТРС

Трамп урадио нешто што ниједан кандидат у историји САД није?

Доналд Трамп је у трећој дебати са Хилари Клинтон направио нешто што ниједан кандидат у америчкој историји није: одбио је унапријед прихватити резултате избора.

"Видјећу кад буде вријеме. Држаћу вас у неизвјесности“, одговорио је Трамп на питање водитеља који му је узалуд покушао објаснити да је мирна и добровољна смјена власти темељно начело америчке демократије.

Његова ривалка Хилари Клинтон дала је свој коментар.

“Ово је начин на који Доналд Трамп размишља. То је смијешно, али у исто вријеме заиста забрињавајуће. Ми имамо историју од 240 година. Имамо слободне и поштене изборе. Прихватили смо резултат и кад нам се не би свидио и морамо то очекивати од сваког на дебатној позорници током општих избора“, навела је Клинтонова.

Како пише “Атлантик“, Трампово одбијање основних изборних правила је могуће најбизарнији и најнеодговорнији моменат не само његове, него било које предсједничке кампање.

Суочен са критикама јавности да је надобудни “диктатор у покушају“, Трамп је практично прихватио оптужбу.

Да је Ал Гор одбио да прихвати контраверзне резултате избора 2000. и којима му је ривал био Џорџ В. Буш, Америка можда данас не би била функционална демократија.

Ако Трампова позиција постане нова нормала – ако будући кандидати одбију прихватити вољу народа, то би се могло догодити.

За Трампа ће се овај коментар вјероватно показати као политички погубан, чак и више него сексуалне оптужбе.

Сваки републиканац који држи до своје политичке будућности, чак и они који учествују у својој кампањи, осудиће његову изјаву.

Трампов кандидат за потпредсједника Мајк Пенс већ је обећао да ће прихватити резултат избора, што је још једна тачка њиховог разилажења.

Централна тема кампање Клинтонове била је та да Трамп није дорастао предсједничкој функцији и да је пријетња америчкој демократији.

Извор:Блиц