latinica  ћирилица
20/10/2016 |  16:49 ⇒ 17:28 | Аутор: РТРС

У порасту пољопривредна производња на подручју Власенице (ВИДЕО)

Пољопривредна производња на подручју општине Власеница у благом је порасту, нарочито у области производњe јагодичастог воћа, повртарствa и производње млијека.
Пољопривреда у Власеници - Фото: РТРС
Пољопривреда у ВласенициФото: РТРС

Због све веће потребе за сталним присуством инжењера пољопривреде, који ће савјетовати пољопривредне произвођаче, формирана је канцеларија Регионалне савјетодавне службе Братунац - одјељење Власеница. 

У посљедње три године на подручју општине Власеница забиљежени су помаци у сектору производње малине. Тренутно је више од 40 хектара земљишта засађеног малином.

"Све је то под системом за наводњавање, сљедећи пројекти би требали бити против градна и мразна заштита... Почели смо причу и о пластеничкој производњи у затвореном простору, прошле године 11 пластеника на подручју општине Власеница урађено је преко УНДП-ија", говори Славиша Мазић, начелник Одјељења за привреду, друштвене дјелатности и инспекцијске послове општине Власеница.

Резултат позитивних помака у пољопривредној производњи је отварање канцеларије Регионалне савјетодавне службе Братунац у Власеници, гдје сви пољопривредни произвођачи могу потражити савјете, услуге и стручне информације везане за њихову производњу.

"Обилазимо наше пољопривредне произвођаче, највише из области производње малине, у Власеници је покренута производња корнишона, па смо и њих обилазили. Људи дођу, желе да крену у неку производњу, међутим не знају одакле да почну, шта треба прво да ураде, коме да се обрате и ми их упутимо на праву адресу и мислим да су задовољни нашим услугама", изјавила је Јелена Равњаковић, стручна сарадница за пољопривреду у Регионалној савјетодавној служби Братунац одјељење Власеница.

У Власеници је почело уређење огледног поља, гдје ће, према најавама, у наредних 15 дана бити завршен објекат за агрономе и постављена три пластеника. Огледно поље планирано је да буде регионалног карактера, тако да ће Регионална савјетодавна канцеларија у Братунцу и Власеници управљати огледним пољем.