latinica  ћирилица
20/10/2016 |  16:25 ⇒ 17:00 | Аутор: РТРС

Европска банка спремна да кредитира пројекте у дистрикту Брчко

Европска банка за обнову и развој у БиХ спремна је да кредитира пројекте у дистрикту Брчко као што су уградња бројила за даљинско очитавање потрошње електричне енергије и реконструкција и проширење водоводне и канализационе мреже, рекао је директор Канцеларије ове банке у БиХ Јан Браун.
Брчко Дистрикт - Фото: РТРС
Брчко ДистриктФото: РТРС

"Реализација тих пројеката требало би да почне догодине за шта ће бити обезбијеђена средства из тзв. државних кредита за јавна предузећа", рекао је Браун на конференцији за новинаре послије одвојених разговора са градоначеником Брчког Антом Домићем и директорима брчанских јавних предузећа /ЈП/ "Путеви" и "Комунално".

Било је ријечи, додао је Браун, и о другим пројектима које би заједнички припремили наредне године, а један од њих односи се на изградњу пречистача за отпадне воде за који је неопходно да се претходно сачини студија изводљивости и оправданости.

Он је нагласио да се нада да ће до краја године бити потписан уговор о зајму за реконструкцију "Луке" Брчко да би наредног љета могли да почну радови на премјештању жељезничке пруге до "Луке" на изградњи прилазног пута и уређењу кеја.

Браун је навео да је са својим саговорницима разговарао и о изради детаљног акционог плана у вези са укључивањем Брчког у програм "Зелених градова" како би се смањила емисија стакленичких гасова.

"Драго ми је да је Брчко први град у БиХ који је постао члан нашег програма `Зелених градова`", нагласио је Браун.

Он је са Домићем и директором ЈП "Путеви" Мирославом Мишкићем данас разговарао и о току извођења радова на траси обилазнице око Брчког, чија се изградња финансира кредитним средствима Европске банке за обнову и развој.

"Наш интерес је да Брчко добије обилазницу што прије. Спремни смо и убудуће да помажемо, прије свега у савјетодавном погледу", истакао је Браун.

Градоначелник Брчког Анто Домић захвалио је представницима Европске банке за обнову и развој на досадашњој сарадњи.

"Драго ми је да ће до краја године бити потписан уговор о зајму за реконструкцију `Луке` која ће бити организационо способнија да пружа подршку привреди не само дистрикта Брчко него и БиХ. Предстоје нам, уз повољну кредитну подршку Европске банке за обнову и развој, и послови у вези са рјешавањем проблема водоснабдијевања и пречишћавања отпадних вода", навео је Домић.

Мишкић је оцијенио да је могуће да се добрим дијелом надокнади досадашњи губитак у времену у изградњи обилазнице.

"На добром смо путу да пројекат обилазнице око Брчког доведемо до краја. Интензивно се ради и на траси и на насипима и на изградњи прилазних путева. Добили смо још једну машину за шипове, тако да смо технички опремљенији. Ипак, најважније је да одвијање послова не буде науштрб квалитета", нагласио је Мишкић.

По окончању конференције за новинаре, Браун, Домић и Мишкић обишли су трасу обилазнице око Брчког.

Извор: Срна