latinica  ћирилица
20/10/2016 |  14:56 | Аутор: РТРС

Дутерте најављује удаљавање Филипина од САД

Предсједник Филипина Родриго Дутерте борави у посјети Кини гдје се састао са предсједником Сји Ђинпингом, а послије састанка најавио је удаљавање његове земље од Сједињених Држава, дугогодишњег савезника.
Родриго Дутерте - Фото: ТАНЈУГ
Родриго ДутертеФото: ТАНЈУГ

- Најављујем удаљавање од САД - рекао је Дутерте послије сусрета да кинеским предсједником.

Двојица предсједника су се на састанку заложила за унапређење повјерења и пријатељских односа, а Дутерте је састанак назвао "историјским".

Сји је двије државе назвао "сусједима преко мора" који немају разлога "за непријатељства или конфронтације", наводи кинеска агенција Синхуа, а преноси АФП.

Дутерте борави у четвородневној посјети Кини која треба да потврди приближавање кинеској сфери утицаја, али, како наводи АФП, и "дубоким џеповима" којима та држава располаже.

За вријеме власти претходног предсједника Филипина двије земље су биле у сукобу због Јужног кинеског мора - гдје је Пекинг подигао више вјештачких острва - али, откако је у јуну преузео власт Дутерте је промијенио курс.

Сусрет двојице лидера пратило је и потписивање 13 билатералних споразума о сарадњи у области инфраструктуре, пољопривреде и другим.

АФП подсјећа да је Дутерте суспендовао америчко-филипинске патроле у Јужном кинеском мору и запријетио да ће окончати заједничке војне вјежбе.

На питање новинара да ли су Сји и Дутерте разговарали о спору у Јужном кинеском мору, портпаролка Министарства спољних послова је рекла да су предсједници имали "љубазну и пријатељску размјену мишљења о томе како разријешити текуће спорове" и да њихов састанак представља повратак на прави пут дијалога и консултација.

Извор: Танјуг