latinica  ћирилица
20/10/2016 |  13:14 | Аутор: РТРС

Радончић: Нема прекомпозиције власти на нивоу БиХ

Предсједници СББ-а и СДП-а Фахрудин Радончић и Нермин Никшић изјавили су након данашњег састанка у Сарајеву да су разговарали о актуелној политичкој ситуацији у БиХ, али да није било ријечи о учешћу СДП-а у власти на нивоу БиХ.
Нермин Никшић и Фахрудин Радончић - Фото: РТРС
Нермин Никшић и Фахрудин РадончићФото: РТРС

Никшић је рекао да је било ријечи о бројним политичким темама без обзира на различите ставове и мишљења ове двије партије и најавио да ће СДП до наредних општих избора, 2018. године, ићи на формирање блока који ће бити против подјеле БиХ.

- Ми смо заинтересовани само за то да БиХ иде напријед и да не долази до додатних подјела - нагласио је Никшић.

Радончић, који је иницијатор данашњег састанка, рекао је новинарима да је иницијатива ишла у контексту модерног плурализма оних који су на власти да разговарају са опозицијом.

Он је додао да прекомпозиције власти на нивоу БиХ нема, те да СББ неће учествовати у подјели БиХ у смислу формирања неких нових ентитета или кантона.

- Опстанак коалиције на нивоу БиХ зависи првенствено од тога шта ће урадити руководство СДС-а - да ли желе да напусте ту коалицију или не. Што се тиче СДА, ХДЗ-а и СББ-а, наш став је да се та коалиција одржи до краја овог циклуса власти, а да ли ће се то десити зависи од тога шта ће се дешавати у Републици Српској и каква ће бити одлука СДС-а - нагласио је Радончић.

На питање како коментарише лош резултат СББ-а на протеклим локалним изборима, те да ли је на то утицала коалиција са СДА, Радончић је рекао да СББ има за десет одсто лошији изборни резултата у односу на прије четири године али да не би било коректно за то оптужити коалицију са СДА.

Он је најавио да ће СББ на наредне изборе изаћи потпуно самостално, док је Никшић рекао да је циљ СДП укрупњавање љевице и да су у том погледу сви добродошли па и политичке снаге из Републике Српске.

Извор: СРНА