latinica  ћирилица
20/10/2016 |  12:27 ⇒ 13:47 | Аутор: РТРС

Регионална војна вјежба "Регекс 16" на Мањачи и у "Козари"

Међународна регионална војна вјежба "Регекс 16" биће одржана од 24. до 27. октобра у бањалучкој касарни "Козара" и на полигону Мањача, а планирана је и организована у сарадњи са Здруженом командом НАТО-а из Напуља, изјавио је данас замјеник начелника Заједничког штаба Оружаних снага БиХ генерал Мирко Тепшић.
Полигон Мањача (Фото: mod.gov.ba) -
Полигон Мањача (Фото: mod.gov.ba)

Он је рекао новинарима у Бањалуци да су најважнији циљеви ова вјежбе обука и унапређење оперативних способности команди и јединица земље домаћина и партнерских земаља у планирању и извршењу операција подршке миру у реалном времену и мултинационалном окружењу.

- Циљеви се огледају и у провјери примјењивости доктринарних публикација који регулишу и подржавају колективну обуку и процес планирања вјежби, јачање регионалне сарадње и стабилности, побољшање стандарда интероперабилности заједничким дјеловањем снага регионалних партнера - навео је генерал Тепшић.

Он је истакао да ће у тој вјежби учествовати припадници оружаних снага из БиХ, Црне Горе, Србије, Македоније, Украјине, Грузије, Јерменије, Јордана, Туниса, УАЕ, Пакистана, те снаге и штабни официри ЕУФОР-а.

Генерал Тепшић је истакао да ће бенефити за Оружане снаге БиХ бити у унапређењу система колективне обуке, посебно планирања, припреме и организовање вјежбе, унапређење способности учешћа у операцијама подршке миру и извршавању задатака у мултинационалном окружењу, стицању нових искустава, унапређење стања инфраструктуре.

Он је додао да свака земља учесница сноси трошкове боравка својих припадника оружаних снага на овој вјежби.

Пуковник Кристоф Ле Керф из Команде НАТО-а из Напуља рекао је да је финансирање до реализације вјежбе обезбиједио НАТО, додајући да је БиХ прва партнерска држава која је домаћин оваквој вјежби.

Командант Шесте пјешадијске бригаде Оружаних снага БиХ генерал Илија Петровић рекао је да је ова јединица примарна група за обучавање у овој вјежби и да је уложила максималан напор да се припреми за вјежбу, у којој учествује више од 1.000 војника, гдје је највећи број, њих 800, из Оружаних снага БиХ.

Он је навео да се комплетна вјежба изводи на енглеском језику и да је посебан напор начињен на припреми простора за извођење те вјежбе у касарни "Козара" и на полигону Мањача.