latinica  ћирилица
20/10/2016 |  12:20 ⇒ 13:36 | Аутор: РТРС

За градњу моста код Градишке 6,8 милиона евра

Европска комисија за политику сусједства и проширење потписаће посебан аранжман за 6,8 милиона евра предвиђених за градњу моста преко ријеке Саве код Градишке, саопштено је из Министарства комуникација и транспорта БиХ.
Мост на Сави - илустрација - Фото: РТРС
Мост на Сави - илустрацијаФото: РТРС

Одлука је донесена након састанка од 22. септембра у Загребу, на којем су у име БиХ заједнички наступили представници Министарства комуникација и транспорта БиХ, Министарства саобраћаја и веза Републике Српске и Јавног предузећа "Аутопутеви" Републике Српске.

Пројект изградње моста преко ријеке Саве код Градишке, путем ИПА 2015, укључен је у попис пројеката повезивости и представљен на Бечком самиту, а средства су морала бити ангажована до краја 2016. године, наводе из Министарства комуникација и транспорта БиХ.

У саопштењу се напомиње да овај пројекат због низа околности не може бити започет ове године, те је износ од 6,8 милиона евра додијељених БиХ дошао под знак питања.

Из Министарства наглашавају да је Европска комисија одлучила да продужи рок за преузимање тих средстава имајући у виду да је БиХ у међувремену довршила поступак издавања еколошке дозволе, те да је успостављен стабилан координациони механизам између БиХ и Хрватске, а на састанку у септембру добијена потврда чврсте опредијељености Хрватске за градњу свог дијела моста, ЕК је одлучила да продужи рок за преузимање 6,8 милиона евра.

Одлуком Европске комисије та средства пренесена су на Заједнички фонд прије краја године као истека рока за повлачење, односно активацију средстава.

Као и код других пројеката, Европска комисија задржала је право отказа грант средстава унутар Инвестиционог оквира за западни Балкан уколико се утврди да пројект градње моста у Градишци нема напретка, те ће резервисана средства дозначити за друге пројекте повезивања.

Министар комуникација и транспорта БиХ Исмир Јуско рекао је да је интензиван тимски рад овог Министарства, Министарства саобраћаја и веза Републике Српске и "Аутопутева" Републике Српске дао конкретне резултате.

- Увјерен сам да ћемо заједничким снагама наћи пут ка рјешењу, те очекујем да ћемо осигурати почетак радова на мосту Градишка у 2017. години - навео је Јуско.

Министарство подсјећа да је након билатералних консултација и састанка с представницима БиХ, Хрватске, Европске инвестиционе банке и Европске комисије 22. септембра у Загребу закључено да је постигнут евидентан напредак, посебно на страни БиХ.

Констатовано је да је највећи преостали проблем доступност финансирања на хрватској страни, којој недостаје 52,6 милиона евра потребних за градњу приступних путева и спајања моста код Градишке са ауто-путем Загреб - Београд.