latinica  ћирилица
20/10/2016 |  11:18 | Аутор: РТРС

Најгледанији ТВ програм у Кини: Политичари у сузама откривају колико су крали

Најновији хит на кинеској телевизији је документарна серија о политичарима оптуженим и осуђеним за корупцију.
Документарна серија о политичарима осуђеним за корупцију (Фото: CCTV/screenshot) -
Документарна серија о политичарима осуђеним за корупцију (Фото: CCTV/screenshot)

Већ прва епизода серије “Увијек на путу“ ( Always on the Road) привукла је милионе гледалаца када је емитована у понедјељак.

Осрамоћени политичари пред камерама се исповиједају и многи у сузама откривају колико су новца добили у облику мита и како су све злоупотребили своје службене позиције и моћ, преноси Би-Би-Си.

У осам епизода учествује десет политичара из Комунистичке партије, који су разоткривени у великој антикоруптивној акцији.

“Људи свуда причају о овом програму“, саопштила је Централна комисија за инспекцију дисциплине, која истражује корупцију и која је направила ову серију у сарадњи са Централном кинеском телевизијом (CCTV).

Документарна серија се емитује скоро четири године након што је кинески предсејдник Си Ђинпинг обећао да ће “прочистити“ своју странку и бити оштар према корумпираним политичарима без обзира на то да ли су у питању “ситне рибе“ или “мушице“ како их је он назвао или моћници односно “тигрови“.

Критичари кажу да мањак транспарентности око ове “чистке“ значи да је предсједник Си Ђинпинг имао могућност да се једноставно “отараси“ противника.

Тројица такозваних “тигрова“ оптужених за корупцију и злоупотребу моћи појавили су се у првој епизоди.

Баи Енпеи добио је доживотну казну, Жоу Беншун чека суђење, а Ли Чунченг је осуђен на 13 година затвора. Сва тројица су били у врху Комунистичке партије.

Прича о Беншуну иде даље од обичне корпције. Документарац открива да је он сахранио своју корњачу љубимицу по религиозном обреду иако је то против закона.

Сва тројица су исповједили своје гријехе пред камерама, али Ројтерс наводи да није могао да потврди да ли су то учинили добровољно или да  ту има доста мјеста за манипулацију.

Извор: Блиц