latinica  ћирилица
20/10/2016 |  10:36 | Аутор: РТРС

Аустријски експерт: Државни удар у Црној Гори режирала је власт

Флоријан Бибер, аустријски експерт за Балкан и професор Универзитета у Грацу, изјавио је да је црногорски премијер Мило Ђукановић измислио државни удар како би се одржао на власти.
Флоријан Бибер (Фото: University of Graz) -
Флоријан Бибер (Фото: University of Graz)

Бибер наводи да је хапшење "српских терориста" на дан избора веома сумњив инцидент, као и да не вјерује да су дијелови опозиције покушали да организују оружану побуну.

- Независна истрага тог случаја би најбоље објаснила шта се заиста десило - рекао је аустријски експерт за "Ало".

Он не вјерује да би напета ситуација у црној Гори могла изазвати оружани конфликт на Балкану и додаје да ЕУ неће прихватити у своје чланство Црну Гору и Косово све док се на њиховом челу налазе проблематични лидери попут Мила Ђукановића и Хашима Тачија.

- Нема ризика од оружаних сукоба. Хапшење које се десило на дан избора је вјероватно режирано, али чак и да није, нема озбиљних играча који би довели до насиља. Насиље се није десило ни 1999, када је било опасних тензија и озбиљних могућности да се то деси, па према томе нема разлога ни сада - навео је Бибер.

Мило Ђукановић (Фото: Beta/AP)

Он је рекао да Ђукановић говори како подржава улазак у ЕУ, али је његова посвећеност реформама врло проблематична.

- ЕУ пажљиво гледа какве су реформе у реалности и мало је вјероватно да ће прихватити ту његвоу фасаду. То би значило да постоји независно судство које би се борило против организованог криминала и корупције и тако даље, а то се вјероватно неће десити док је он на власти - изјавио је професор из Граца.

Бибер је навео да се са пријемом земље коју води Мило Ђукановић не би сложиле све чланице ЕУ, "што важи и за друге у региону, од Вучића до Тачија".

- Резултати избора показују да Ђукановић губи подршку, а ако опозиција остане подијељена, моћи ће да влада и дуже. Вјерујем да ће се касније повући са позиције премијера, што је једном урадио, али је питање да ли би са те позиције могао да контролише странку и владу - рекао је он.

Извор: Ало