latinica  ћирилица
20/10/2016 |  10:20 | Аутор: РТРС

Јокић: Може се постићи стабилан род крушке

Контролом бујности код крушке може се постићи стабилан род, што показују и резултати огледа, рекао је стручни сарадник за воћарство у Ресору за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Мирко Јокић.
Крушка - Фото: Screenshot
КрушкаФото: Screenshot

Јокић је у воћњаку Милана Кнежевића у Новом Граду, гдје је другу годину рађен оглед, рекао да је захваљујући адекватним мјерама сачуван род упркос мразу у ноћи између 25. и 26. априла на овом подручју.

Он је на презентацији резултата огледа окупљеним воћарима скренуо пажњу на најчешће грешке које су евидентне у узгоју крушке.

"Проблем је што се технологија узгоја и концепт резидбе јабуке пресликава на крушку и воћари не знају како урадити резидбу", рекао је он.

Према његовим ријечима, ове двије воћне врсте имају различите подлоге и зато и различиту бујност.

"Наши воћари обично превише режу крушку, да би то правилно урадили потребно је да познају биологију крушке", напоменуо је Јокић.

Он је практично показао како би требало формирати стабло и нагласио да је до сада кориштена пракса повијања доњих грана погрешна, јер смањује род.

Јокић је дао и препоруке о прихрани воћњака, рекавши да одмах након бербе треба обавити прву прихрану уреом преко листа, а другу у фази опадања листа.

Власник воћњака Милан Кнежевић каже да, захваљујући стручној помоћи Ресора, у овом воћњаку имају редовно стабилан принос.

"Упркос мразу, ове године имали смо надпросјечни род крушке, а око 90 одсто рода је прве класе", истакао је Кнежевић.

Извор: СРНА