latinica  ћирилица
20/10/2016 |  10:02 | Аутор: РТРС

"За увезивање радног стажа у ФБиХ потребна милијарда КМ"

Федерални министар финансија Јелка Милићевић истакла је да Влади Федерације БиХ предстоје врло тешке активности у вези са увезивањем радног стажа, за шта је потребно око милијарду марака.
Јелка Милићевић - Фото: Screenshot/YouTube
Јелка МилићевићФото: Screenshot/YouTube

Милићевићева је истакла да се ово питање налази и у Реформској агенди, али да још нема одговора како то ријешити.

На питање може ли ФБиХ преживјети без спољног финансирања, Милићевићева је рекла за "Вечерњи лист" издање за БиХ да нема буџета који опстаје без спољних примања.

- Ни сада нам није проблем стабилност буџета, већ је проблем што се пореметила динамика те имамо одређених кашњења и ми ћемо овом једном траншом Међународног монетарног фонда без већих потреса завршити ову фискалну годину - истакла је Милићевићева, додавши да је већи проблем дугорочни притисак на буџет разних категорија и статус буџета сљедећих година.

Говорећи о ревизији права демобилисаних бораца, она је нагласила да је прошла ревизија ишла на штету једног народа, једне војне компоненте и када се ради анализа медицинског вјештачења онда је очито у којем је проценту она рађена тамо гдје живе Хрвати, а у којем тамо гдје су Бошњаци.

- Ако се ради ревизија, мора постојати методологија која ће се примијенити на цијелом простору ФБиХ. Тренутно је проблем што се људи могу жалити само Врховном суду ФБиХ пред којим је око 6.000 предмета - рекла је Милићевићева и додала да то предуго траје и доводи у сумњу цијели процес.

Извор: СРНА