latinica  ћирилица
20/10/2016 |  08:53 ⇒ 08:53 | Аутор: РТРС

У зеничкој болници забиљежени случајеви МРСА и сепсе?

Стање у Кантоналној болници Зеница није на најбољем нивоу, кажу пацијенати који су контактирали портал Кликс.
Кантонална болница Зеница - Фото: dnevni avaz
Кантонална болница ЗеницаФото: dnevni avaz

Недостатак медицинског материјала и недовољан број медицинских техничара све су чешћи проблеми у зеничкој болници, а посебан проблем представља и информација да се појавила и МРСА, што у управи болнице демантују.

Порталу Кликс обратио се пацијент Кантоналне болнице Зеница који је истакао како је већ дуже вријеме у овој здравственој установи присутна бактерија МРСА. Њему и другим пацијентима на одјелу Хемодијализе у више наврата је рађен брис коже, али нико од њих није добио налазе.

- Тражио сам свој налаз, али ми нису дали. Уз пријетњу адвоката и полиције добио сам свој налаз гдје је утврђено присуство бактерије МРСА на кожи. Стање у болници је ужасно, људи добијају и сепсу. Ишао сам у Министарство здравства, звао полицију која је направила записник, мислио сам да ће се стање промијенити, али ништа - каже овај пацијент.

Истакао је како љекари разматрају останак или слање кући пацијената који имају сепсу те да су многи његови пријатељи умрли. Посебно је истакао проблем који зеничка болница  имаса медицинским кадром, те да су током хемодијализе у четири сале ангажована само два техничара.

- Љекара никада немамо послије 14 часова, а и до тад се ријетко кад појави. Од када је отворен хемодијализни центар у Какњу, доље је отишло осам техничара, а ми пацијенти смо у катастрофалном стању да смо по два сата сами у сали - додао је саговорник Кликса.

Недостатак медицинског материјала, како каже, рјешава се тако што се алкохол и дезинфекционо средство разриједе водом, апарате бришу обичним крпама, мајицама и другим нехигијенским материјалом. У разговору с људима који се разумију у ову проблематику истакао је да су остали изненађени таквим приступом медицинског особља према пацијентима који имају тешка обољења.

- Нико не може вјеровати у ово, сви кажу да особе које имају бактерију требају бити у изолованој сали. Отишао сам у Министарство, предао човјеку све документе, дошао након два мјесеца да питам јесу ли ишта предузели, а он не зна ни шта је добио. Ја сам увидом у своје налазе преко адвоката и полиције сазнао да сам позитиван на МРСА-у на кожи, а да ми је у крви била, питање је да ли бих преживио - каже пацијент који жели остати анониман, те додаје да су посебно угрожени пацијенти који имају катетере.

Из Кантоналне болнице Зеница демантовали су наводе о постојању МРСА-е у установи додавши да је само један случај забиљежен почетком 2016. године.

"Од почетка 2016. године у Кантоналној болници Зеница пријављен је један случај болничке инфекције узроковане бактеријом Methicillin-resistant Staphylococcus aureus (МРСА). Радило се о пацијенту који је прије пријема у нашу установу имао хируршку интервенцију у другој држави. Инфекција је дијагностификована, пријављена, проведено је лијечење и као опорављен отпуштен је кући. Проведене су све мјере према протоколу о спречавању ширења инфекције МРСА-ом. У току лијечења у Кантоналној болници Зеница није било случајева ширења ове инфекције на друге пацијенте", саопштено је из ове установе.

На питање о стању на Одјелу за хемодијализу, из зеничке болнице нису могли одговорити јер су надлежни за одговор били службено одсутни. Додали су да ће информације бити накнадно достављене.

Извор: Кликс