latinica  ћирилица
20/10/2016 |  08:24 | Аутор: РТРС

Мисија ММФ-а данас стиже у Србију

Мисија Међународног монетарног фонда (ММФ), са Џејмсом Руфом на челу, стиже данас у Београд, ради разговора о шестој ревизији стенд-бај аражмана из предострожности са Србијом.
Међународни монетарни фонд - Фото: AFP
Међународни монетарни фондФото: AFP

Мисија ће током посјете, која ће трајати до 1. новембра, оцијенити фискалне резултате и закључити разговоре о буџету за 2017.

Како је раније најавио стални представник ММФ-а у Србији, Себастијан Соса, у разговорима са српским званичницима биће размотрен напредак реформи у финансијском сектору, процијењено напредовање у спровођењу кључних структурних реформи, а биће ријечи и о новим структурним условима за 2017.

Све претходне ревизије ММФ-а у Србији завршене су успјешно.

Борд извршних директора ММФ-а је у септембру, приликом закључења комбиноване четврте и пете ревизије стенд-бај аранжмана са Србијом, оцијенио да је економски опоравак Србије превазишао очекивања, и да њен економски раст јача уз подршку инвестиција и раста нето извоза.

Замјеник директора ММФ Тао Зенг је том приликом навео да су до добрих резултата довели напори да се оснаже јавне финансије, унапреде структурне реформе и да се повећа повјерење инвеститора.

Додао је, међутим, да поједине слабости и даље остају, попут високог нивоа јавног дуга и изазова у погледу дугорочних структурних реформи у неизвјесном спољном окружењу.

ММФ је у фебруару 2015. са Србијом закључио трогодишњи стенд-бај аранжаман из предострожности у вриједности 1,2 милијарде евра.

Према процјенама Фонда, раст бруто друштвеног производа (БДП) у Србији износиће у 2016. години 2,5 одсто, док за наредну годину предвиђа да ће он бити 2,75 одсто.

Извор: Танјуг