latinica  ћирилица
20/10/2016 |  08:24 ⇒ 13:14 | Аутор: РТРС

Требиње-Округли сто за сектор пољопривреде

У Требињу је данас одржан округли сто о теми "Дискусија о приоритетима за развој интервенције", који организују УСАИД/Шведска - Пројекат развоја тржишне пољопривреде два /Фарма два/, чији је циљ пружање подршке развоју конкурентности у пољопривреди.
Требиње - Округли сто - Фото: СРНА
Требиње - Округли стоФото: СРНА

Замјеник директора "Фарма два" пројекта Мелиха Нанојловић каже да је ријеч о подршци приватном и јавном сектору у развоју укупне конкурентности, повећању запослености, промета извоза и усаглашавања инфраструктуре система безбједности хране за извоз у ЕУ, истичући да је пројекат почео у јануару ове године, а да му је претходио пројекат "Фарма", који је трајао шест година.

Она каже да пројекат обухвата секторе мљекарства, љековитог биља, воћа, поврћа и сектор прерадарства, а да произвођачи могу да рачунају на техничку помоћ, тренинге за подршку повећаној продуктивност, за подршку новим технологијама, приступу тржишту, напомињући да пружају помоћ и институцијама на свим нивоима власти у усаглашавању система безбједности хране са захтјевима ЕУ.

Манојловићева напомиње да се у Требињу углавном подржава сектор пчеларства и љековитог биља.

Она истиче да у оквиру пројекта постоји фонд од 3,5 милиона долара који је намијењен приватном сектору, односно да су то грантови који се дају за иновативне идеје, нове технологије, приступ тржишту, тренинге, истраживања.

На прва два јавна позива пристигло је око 170 апликација из БиХ. Власник фирме ДОО "Анђелић" Радован Анђелић каже да је у оквиру пројекта његова фирма добила дио опреме што је, како каже, помогло да прошире дјелатност и степен прераде, те да су имали помоћ и са стручне стране.

Анђелић истиче да има позитивна искуства са пројектом, али да су мало компликованије процедуре.

И пчелари на подручју Требиња кажу да имају добра искуства са овим пројектом, напомињући да су, између осталог, имали одређене обуке за пчеларе почетнике као и професионалце.

Предсједник Савеза удружења пчелара Републике Радивоје Максимовић каже да су кроз пројекат "Фарма" имали различите подршке, од одлазака на сајмове, студијска путовања, израду брошура, каталога, те додаје да сада суштина у подизању капацитете за развој сектора пчеларства.

Партнер у организацију скупа у Требињу, којем присуствују сви релевантни актери у сектору пољопривреде на локалном и регионалном нивоу, је Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди Републике Српске - Подручна јединица Требиње.

Планирано је 11 оваквих скупова у БиХ, након чега ће на завршном догађају у Сарајеву бити сумирани закључци свих дискусија.

Извор: СРНА