latinica  ћирилица
20/10/2016 |  08:05 ⇒ 13:29 | Аутор: РТРС

Клинтонова и Трамп отишли без поздрава након посљедње дебате (ВИДЕО)

Жестоком размјеном оптужби, Хилари Клинтон и Доналд Трамп окончали су серију дебата и поставили сценографију за коначни обрачун двије визије америчке будућности - на биралиштима 8. новембра.
Дебата Клитон - Трамп - Фото: Getty Images
Дебата Клитон - ТрампФото: Getty Images

Републикански кандидат Доналд Трамп шокирао је ноћас Америку одбивши да одговори на питање да ли ће прихватити резултате предсједничких избора у дебати која је, послије серије ниских удараца, окончана тако што су ривали напустили бину без поздрава.

"Рећи ћу вам то када дође вријеме", рекао је Трамп, одговарајући на питање модератора дебате Криса Воласа "да ли ће признати резултате избора".

Овакав одговор републиканског кандидата представљао је окидач за серију напада из табора демократа, а његови сарадници су, одмах након завршетка дебате, пожурили да увјере америчку јавност да ће "Трамп признати резултате без проблема, јер ће побиједити на изборима".

Хилари Клинтон је објеручке прихватила овакав "поклон", цитирајући свог партијског колегу и доскорашњег ривала Бернија Сандерса који је Трампа назвао "најгором особом која се у новијој америчкој историји кандидовала за предсједника".

Ни Хилари Клинтон из дебате неће изаћи без "ожиљака" пошто је, према оцјенама демократама наклоњених аналитичара, била прилично неубједљива у дијелу дебате који се односио на економски програм.

Расправом о америчкој спољној политици доминирале су оптужбе Клинтонове да је Русија, укључујући предсједника Владимира Путина, одговорна за хакерске нападе послије којих је Викиликс дошао у посјед докумената из њене кампање.

Трамп је на индиректне нападе ривалке да Русија, на овај начин помаже његову кампању, одговорио да је Путин у више наврата "надмудрио" Клинтонову, посебно у вези рата у Сирији.

На инсистирање Клинтонове, Трамп је осудио мијешање "других држава" у предсједничке изборе. Трамп и Клинтонова су се оштро сукобили и око серије унутрашњополитичких питања, попут абортуса и права на ношење оружја, али, како се чини, размимоилажење је било најизраженије када је почела расправа о илегалним имигрантима.

Републикански кандидат је поновио намјеру да границу са Мексиком у потпуности контролише зидом, чија је изградња почела још за мандата млађег Џорџа Буша, док је Клинтонова обећала брзо рјешавање проблема око 13 милиона нелегалних имиграната реформом имиграционе политике.

Избори у Америци одржаће се 8. новембра.

Извор: РТС