latinica  ћирилица
19/10/2016 |  15:42 ⇒ 21:50 | Аутор: РТРС

Почео 48. Бемус

Концертом Симфонијског оркестра РТС-а предвођеним маестром Бојаном Суђићем са солистом Драганом Средојевићем, вечерас су почеле 48. Београдске музичке свечаности. Публика ће током 14 фестивалских дана имати прилику да види и чује плејаду великих домаћих и свјетских уметника.
Београдски камерни хор (фото: www.belgradechamberchoir.org) -
Београдски камерни хор (фото: www.belgradechamberchoir.org)


Велика је радост, одговорност и привилегија свирати најзахтјевнији концерт за виолину у Београду, рекао је виолиниста Драган Средојевић Танјугу, пред вечерешњи наступ.

Средојевић је музичар свјетске репутације и тренутно прва виолина Маријанског тетра из Санкт Петербурга, једног од најзначајнијих музичких колектива на свијету.

Београђанима ће се представити "Брамсовим концертом за виолину и оркестар" који међу музичарима важи за несавладиво дјело клашичне музике.

"Осјећам велико узбуђење јер се са врло захтјевним Брамсовим ремек дјелом враћам у свој град. Покушаћу да дочарам сву виртуозност коју Брамсов концерт захтијева од вилолинисте и тако оправдам прилику да отворим важну манифестацију каква је Бемус", указао је Средојевић.

Истиче да је у припреми концерта имао велику помоћ маестра Бојана Суђића и чланова Симфонијског поркестра РТС-а.

"Маестро Суђић и сви ти врхунски музичари из оркестра знају да је Брамсов концерт познат као 'дјело против виолинисте'. Наше искушење је утолико веће што ћемо покушати да га одсвирамо у перфектном оквиру", рекао је Средојевић.

Истиче да су Срби веома талентован народ за класичну музику.

"Александар Маџар, Стефан Миленковић, Сретен Крстић, Роман Симовић, Немања Радуловић су наши врхунски умјетници који су неоправдано скрајнути из наших медија, а њихове каријере у свијету су импозантне. Надам се да ће се у будућности више улагати у културу, јер она представља егзистенцијалну потребу једног народа", напоменуо је Средојевић.

Сутра ће се на "Концерту младих музичара" у Свечаној сали Скупштине града Београда представити Немања Белај (виолина), Вук Божиловић (клавир) и Ненад Ивовић (клавир).

Мушки хор "Оптина пустиња" из Санкт Петербурга наступиће 21. октобра на Коларцу, гдје ће 22. октобра бити приређен ауторски концерт Вере Миланковић уз учешће Симфонијског оркестра Умјетничког ансамбла МО "Станислав Бинички".

Исте вечери у "Мадленијануму" ће премијерно бити изведена опера Стевана Христића "Сутон" у режији Небојше Брадића и под диригенстким вођством Весне Шоуц, да би дан касније у Етнографском музеју концерт одржала група "Црнућанка" из Горњег Милановца.

Београдски камерни хор публику очекује 24. октобра у Саборној цркви, пијаниста Ратимир Мартиновић ће узвести дјела Василија Мокрањца у Свечаној сали Скупштине града 25. октобра, а Симфонијски оркестар РТС наступиће 26. октобра на Коларцу са солистима Иреном Јосифоском (виолончело), Бојаном Пековић (гусле), Марком Ковачем (клавир) и Небојшом Максимовићем (клавир).

Петак, 28. октобар, резервисан је за концерт Војвођанског симфонијског оркестра са виолончелистом Драганом Ђорђевићем, дан касније пред публику ће изаћи славни пијаниста Борис Березовски, а 30. октобра Баварски камерни оркестар са Сретеном Крстићем (виолина) и Наташом Вељковић (клавир).

Побједник прошлогодишњег конкурса "Чајковски" Дмитри Маслејев наступа 31. октобра, а на затварању 1. новембра у Коларчевој задужбини Оркестар Школе за музичке таленте из Ћуприје са солистом Романом Симовићем (виолина).

У Југословенској кинотеци ће 23. октобра и 2. новембра бити приказани снимци опера "Пелеас и Мелисанда" Клода Дебисија и "Тако чине све" Волфганга Амадеуса Моцарта са овогодишњег фестивала "Екс-ан-Провансу".

Извор: РТС