latinica  ћирилица
02/05/2024 |  15:37 ⇒ 18:18 | Аутор: РТРС

Одржани "Дани Владе С. Милошевића: Сјећање на музичког великана и даље живи (ВИДЕО)

Недавно су у Бањалуци завршени "Дани Владе С. Милошевића". Академија умјетности Универзитета у Бањалуци и Музиколошко друштво Републике Српске поносни су на чињеницу да ту манифестацију прослављају већ 25. пут.
Манифестација "Дани Владе С. Милошевића" - Фото: СРНА
Манифестација "Дани Владе С. Милошевића"Фото: СРНА

Током њеног трајања, публици су поклонили мноштво величанствених концерата умјетничке и традиционалне музике, изложби, позоришних представа, те предавања и мастеркласова за стручну јавност. Све активности које годинама организују, праћене су великом љубављу и ентузијазмом организатора и извођача, а спровођене су са племенитим циљем очувања свијести о значају лика и дјела нашег академика, композитора и етномузиколога Владе Милошевића.

Изузетно значајан сегмент овогодишње манифестације је и изложба "Живот и дјело Ваде Милошевића" ауторке Сање Пупац, етномузиколога у Музеју Републике Српске. Преданим истраживачким радом али и богатим писаним артефактима јавности је дочарала живот једног од најзначајнијих музичких стваралаца овог дијела Европе.

О значају рада Владе Милошевића свједоче многобројни чланци његових савременика, као и велики број стручних и друштвених признања која је добио током дугог и плодоносног радног вијека. Публика је имала прилику да се упозна са неким од детаља из његовог живота које су га, по мишљењу ауторке изградиле као етномузиколога, композитора, педагога и музеолога.

Како би на најбољи начин заокружили причу о овом музичком генију премијерно је приказан документарни филм „Грађанин света – академик без адресе" који је настао у сарадњи Студентског културног центра из Ниша и професора и студената бањалучке Академије умјетности.

Овогодишња манифестација "Дани Владе С. Милошевића" реализована је уз подршку Кабинета предсједника Републике Српске, Министарства просвјете и културе и Града Бањалука. Генерални медијски покровитељ већ двадесет пету годину заредом је Радио-телевизија Републике Српске.